Niels Bohr logo op homepage Google

Google Doodle:

Vandaag op zowel de Nederlandse homepage van de zoekmachine als andere lokale homepages van de zoekmachine een logo van Google om Niels Bohr te eren. Niels Bohr, of voluit Niels Henrik David Bohr werd op 7 oktober 1885 geboren in de hoofdstad van Denemarken en was een theoretisch natuurkundige en theoretisch scheikundige.

Niels Bohr wordt gezien als één van de grondleggers van atoomfysica. De atoomfysica houdt zich bezig met de opbouw van de atomen en hun elektronenschillen, de wisselwerking van atomen en ionen met andere atomen of ionen, vaste stoffen, elektromagnetische straling en magnetische velden. Hoewel Ernest Rutherford in eerste instantie veel over de interne opbouw van het atoom ontdekte was het de verdienste van Niels Bohr om een theoretische grondslag voor dit nieuwe atoommodel te formuleren.

Harald Bohr

Niels Bohr was de zoon van hoogleraar fysiologie aan de universiteit van Kopenhagen, Christian Bohr en Ellen Adler. Hij had verder twee jongere broers, Niels en Harald en een jongere zus Jenny. Zijn schoolperiode werd overschaduwd door zijn jongere broer Harald die wiskundige zou worden. Detail hierbij is dat zowel Niels als jongere broer Harald aardig goed konden voetballen, het was Harald die op een gegeven moment die bekend werd als voetballer van het nationale elftal van Denemarken. Hij werd met het Deense natioale voetbalelftal tweede op de Olympische Spelen in Londen in 1908, de finale werd toen met 0-2 verloren van Groot-Brittannië. Niels schopte het niet zover wat betreft voetbal.

Kopenhagen en Manchester

Niels ging in 1903 studeren aan de universiteit van Kopenhagen met fysica als hoofdvak. In 1911 promoveerde hij op het proefschrift: "Studies over de elektronentheorie van metalen". Dit was tevens het jaar waarin zijn vader overleed. Na zijn promotie ontving Bohr een studiebeurs van de Carlsbergstichting om in het buitenland te gaan studeren, hij besloot om naar Engeland te gaan om zich hier verder te verdiepen in de elektronentheorie. Hij werkte samen met Joseph John Thomson maar dit verliep stroef. Bohr ontmoette Ernest Rutherford, de natuurkundige die de ware aard van het atoommodel had gevonden en hij ging met hem mee naar de universiteit van Manchester.

Niels Bohr verbleef zes maanden in Manchester en keerde daarna weer terug naar de hoofdstad van Denemarken om aan de slag als assistent-hoogleraar natuurkunde aan de universiteit. Op 1 augustus 1912 trouwde hij met Margrethe Nørland en samen kregen ze zes zonen. In 1913 werd Bohr hoofddocent aan de universiteit van Kopenhagen om vervolgens een jaar later tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Manchester te vertrekken om hier als lector bij Victoria University aan de slag te gaan. Na twee jaar keerde hij weer terug naar Kopenhagen waar hij een positie kreeg als hoogleraar in de theoretische natuurkunde. Tevens werd verkozen tot lid van de Deense Academie van Wetenschappen.

Nobelprijs

In 1922 ontving Niels Bohr de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn verdienste bij het onderzoek naar de structuur van atomen en de straling die hierdoor wordt uitgezonden. In 1923 ontving hij de Matteucci Medal en in 1938 de Copley Medal. In 1947 werd hij onderscheiden met de exclusieve Orde van de Olifant, de hoogste eer in Denemarken. Overigens ontving een van zijn zoons, Aage in 1975 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Niels Bohr overleed op 18 november 1962 in Kopenhagen, meer over Bohr lees je hier.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van wetenschappers, onderzoekers, etc. bekijk je hier. Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,