Nicolaus Copernicus logo van Google, opnieuw geanimeerd

Nicolaus Copernicus

Vandaag is op de homepage van Google een nieuw geanimeerd logo te zien. De doodle staat geheel in het teken van Nicolaus Copernicus geboren op 19 februari 1473 in Frauenburg, een stad in de Poolse provincie Ermland-Mazurië. Nicolaus (of Nicolaas) Copernicus was een Poolse, etnisch Duitse kanunnik en een belangrijk wiskundige, arts, jurist en sterrenkundige uit het Koninkrijk Polen dat bestond van 1385 tot het jaar 1569.

Hij werd met name bekend door zijn heliocentrische theorie over het zonnestelsel en dat is waar het logo van vandaag dan ook op inspeelt. De gedachten van Copernicus betekenden 60 jaar na zijn dood een omwenteling in het wetenschappelijk denken en in ons wereldbeeld, ook wel de de copernicaanse revolutie genoemd. De heliocentrische theorie stelt dat de zon het middelpunt van het universum is waar alles omheen draait, of op zijn minst het middelpunt van het zonnestelsel is waar alle planeten omheen draaien.

Nicolaus Copernicus werd oorspronkelijk geboren als Niklaus Koppernigk maar omdat het gebruikelijk was onder publicerende geleerden gaf hij zichzelf een gelatiniseerde vorm van zijn naam. Zijn vader was een rijke koperhandelaar die stierf toen Copernicus pas tien jaar was, over zijn moeder is niet veel bekend behalve dat ze waarschijnlijk eerder stierf dan haar man. Zodoende nam de oom de opvoeding van Nicolaus op zich. De positie van zijn oom hielp Nicolaus in zijn kerkelijke carrière, zodat hij tijd had voor sterrenkunde.

In die tijd was de algemene gedachte nog dat de aarde het centrum van het heelal vormde, in strijd dus met de theorie van Copernicus. Het was overigens niet Copernicus die als eerste het heliocentrisch model presenteerde want in de Oudheid was Aristarchos van Samos ook al tot dezelfde speculatie gekomen. Copernicus ging er ook van uit dat alle sterren zich op enorme afstand van de aarde bevinden, ver buiten de baan van de planeten. Meer informatie over de heliocentrische theorie is hier te vinden op Wikipedia.

Copernicus overleed op 70-jarige leeftijd in Frauenburg en werd in de kathedraal aldaar begraven. Het in 1996 ontdekte chemisch element copernicium werd naar hem genoemd.

Werkende kopie

In de doodle die overigens niet werkt in Internet Explorer 7 en Internet Explorer 8 staat de zon in het midden en verder zie je onder andere de aarde en uiteraard ook de maan. Hieronder zie je een video van het logo, een werkende kopie is te bekijken op deze pagina waar je ook andere logo's van Google kunt bekijken die werden geplaatst ter ere van wetenschappers, onderzoekers, natuurkundigen, uitvinders, biologen en wiskundigen.

Google plaatst de laatste tijd steeds vaker geanimeerde en interactieve logo's op de homepage van de zoekmachine. Zo was er afgelopen vrijdag nog kort een geanimeerd logo te zien vanwege het passeren van de Asteroïde 2012 DA14. Dit logo werd echter na enkele uren weer offline gehaald vanwege de meteoriet die in Rusland ontplofte. Een dag eerder was op de homepage van de zoekmachine een interactief logo te zien die zowel in het teken stond van de geboortedag van George Ferris als in het teken van Valentijnsdag.

Als laatste plaatse Google begin deze maand het klassieke spel Snake op de homepage. Dit was een logo geplaatst vanwege het Chinees Nieuwjaar, een kopie bekijk je hier.

Lees meer over: ,