Netscape in 1994 bijna overgenomen door Microsoft

Netscape Navigator, kortweg Netscape was in de tijd dat internet in opkomst was enkele jaren de browser met het grootste marktaandeel. De eerste versie werd uitgebracht in december 1994, een half jaar voor de komst van Internet Explorer 1.0.

Overname

Iets wat nog niet bekend was maar nu 17 jaar later naar buiten komt is het opmerkelijke nieuws dat Microsoft eind 1994 een poging heeft gedaan om Netscape over te nemen. Dit blijkt uit een interview met Brendan Eich, degene die de eerste versie van JavaScript ontwikkelde en tevens behoorde tot de groep ontwikkelaars achter de browser. Het bod van Microsoft werd echter niet hoog genoeg bevonden en werd dus afgewezen.

Als Bill Gates en Steve Ballmer toen een hoger bedrag hadden geboden had de geschiedenis er dus heel anders uit kunnen zien. In dat geval was er geen browseroorlog ontstaan en had Microsoft direct vanaf het begin de volledige browsermarkt in handen kunnen hebben zonder zich druk te hoeven maken over echte concurrentie.

Firefox

Een ander gegeven is dat als deze overname was doorgegaan dat Mozilla en browser Firefox niet zouden hebben bestaan aangezien de browser voortgekomen is uit Netscape. Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat er dan vrijwel zeker alsnog andere initiatieven zouden zijn opgestart om de strijd aan te gaan met Microsoft.

Internet Explorer

Uiteindelijk is het allemaal niet zover gekomen en kwam Microsoft in 1995 met een eigen browser op de markt. De oorlog die volgde tussen beide bedrijven werd uiteindelijk gewonnen door Microsoft en Netscape werd in de loop der jaren steeds minder gebruikt.

Nadat de strijd was verloren werd in 1998 besloten om de broncode van de browser vrij te geven waarmee het project Mozilla was geboren. In 1999 werd Netscape overgenomen door AOL Online en uiteindelijk werd de ontwikkeling begin 2008 volledig gestaakt. Mozilla werd in 2004 officieel omgedoopt in Firefox en is tegenwoordig nog altijd populair.

Marktaandeel Netscape

Hieronder is goed te zien hoe groot Netscape ooit was en uiteindelijk ten onder ging.

Bron afbeelding: Wikipedia