Nederlandse Grondwet online gezet door Google

Nederlandse Grondwet online gezet door Google
Sandra Schuurhof, Sybrand van Haersma Buma, Frederik Willem graaf Van Hogendorp en Ank Bijleveld-Schouten

In samenwerking met het Nationaal Archief en het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk heeft Google de originele Nederlandse Grondwet van 1814 toegankelijk gemaakt voor het grote publiek in de online expositie 200 jaar Grondwet. Op zaterdag bestaat de Nederlandse Grondwet precies 200 jaar en voor het eerst zijn alle documenten gezamenlijk digitaal beschikbaar gemaakt in een online expositie van het Google Cultural Institute.

De expositie werd online gepubliceerd door onder meer journaliste Sandra Schuurhof, Sybrand van Haersma Buma, Frederik Willem graaf Van Hogendorp en Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. De voorvaders van graaf Van Hogendorp en Van Haersma Buma ondertekenden in 1814 de grondwet. Naast de grondwet zijn er nog acht andere documenten te zien: Inlijving bij Frankrijk (1810), Proclamatie 1813, Grondwet 1815, Scheiding Nederland en België (1839), Grondwet 1848, Grondwet 1917, Grondwet 1922 en het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Wij vinden het belangrijk grondwetten breder toegankelijk te maken. Om die reden hebben we vorig jaar het Constitute-project opgezet, een website die 189 grondwetten doorzoekbaar maakte. Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Nederlandse grondwet maakt ons Cultural Institute het nu ook mogelijk voor alle Nederlanders, scholieren en onderzoekers de Nederlandse documenten over de grondwet online te bekijken. Met dank aan de goede samenwerking met het Nationaal Archief en het Nationaal Comité, zo geeft Rogier Klimbie aan, hoofd beleid van Google Benelux.

Lees meer over: