Nationale Comic Sans Dag 2012

Misschien wist je het nog niet maar vandaag is het Comic Sans Dag. Het initiatief komt van het bekende duo van 3FM, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga die op deze manier het door velen verafschuwde lettertype in het zonnetje willen zetten. Het lettertype werd in 1994 bedacht door Microsoft designer Vincent Connare voor informele documenten en het font werd al snel populair echter kreeg ook al snel een hoop tegenstanders, dit kwam onder andere omdat Comic Sans te vaak werd gebruikt en ook met regelmaat voor serieuze documenten, iets wat nu juist niet de bedoeling was.

Sinds Windows 95 tot op heden is het font standaard aanwezig in het besturingssysteem.

Nationale Comic Sans Dag

Het duo begon in 2009 met het organiseren van deze dag, 2010 werd overgeslagen vanwege het WK en afgelopen jaar vond de tweede editie plaats. Sinds dat moment hebben onder andere sites zoals Ad.nl, Nu.nl en NOS op 3 zelfs hun website een dagje omgetoverd. Om Comic Sans in het zonnetje te zetten roepen Coen en Sander iedereen op om websites van het lettertype te voorzien evenals kranten, mailtjes, faxen en persberichten. 'Het ondergeschoven kindje van de lettertypes verdient meer respect' zo zegt Coen, 'Een dag geen Comic Sans MS is een dag niet gepubliceerd' aldus Sander.

Ook reiken Coen en Sander de Comic-Sans-Lifetime-Achievement-Award uit aan de persoon of het bedrijf die nog steeds dit lettertype gebruikt en daarnaast zal de Comic Sans Young Talent Award worden uitgereikt, een prijs voor de beste nieuwkomer.Heb je een eigen website dan kun je terecht op deze website voor de De Comic Sansifier om middels een scriptje het lettertype te wijzigen. Voor iedereen die geen site heeft is hier ook een bookmarklet te vinden om eenvoudig elke website te voorzien van Comic Sans.

Nieuwslezer van NOS op 3 Rachid Finge maakte de Comic Sans-generator om ook een website snel te Comic Sansen, een ander initiatief is te vinden op de site sanscomic.nl. Eventueel is er ook een extensie 'Comic Sans Surfing' voor browser Google Chrome om alle websites te voorzien van Comic Sans, deze extensie kan hier gedownload worden.

Luister vanmiddag om 16:00 uur naar 3FM voor meer over deze Comic Sans-dag.

Meer Comic Sans

Onderzoek

Om nog even door te gaan over Comic Sans, eind januari 2011 kwam naar voren uit een onderzoek dat het lettertype wel degelijk nog ergens goed voor is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat Comic Sans kinderen helpt om informatie beter te onthouden. Doordat het door de speelse vormen wat lastiger te lezen is, zouden de hersenen van kinderen harder moeten werken om te ontcijferen wat er staat en het daardoor ook beter onthouden.

Higgs

Eerder deze week was het lettertype van Microsoft al trending op Twitter. Dit kwam omdat de presentatie begin deze week van de ontdekking van het Higgs-deeltje ook voorzien was van dit lettertype, schijnbaar populair bij de wetenschappers. Dit gebeurde ook al eind vorig jaar en ook toen wist Comic Sans wereldwijd trending topic op Twitter te worden.

Because helvetica is sooo 2011

In december 2011 begonnen de twee Franse designers, Thomas Blanc en Florian Amoneau als grap een Tumblr-blog genaamd 'Comic Sans Project'. De blog is opgezet met het idee om hier te tonen hoe de meest bekende logo's er uit zouden zien als Comic Sans zou zijn gebruikt. 'We are the comic sans defenders. we fear no fonts and we will make the whole world comic sans. because helvetica is sooo 2011' aldus de website.

Euroteken

Een grappig detail over Comic Sans is dat het Euroteken oorspronkelijk van een klein oogje was voorzien. Het oogje werd later echter weggehaald omdat de makers anders een rechtszaak aan de broek zouden krijgen. De variant met het oogje bekijk je hier.

The Sims

Een ander feitje is nog dat in het spel The Sims ook Comic Sans werd gebruikt.

Google

Op 1 april 2011 kwam Google nog met een speciale extensie voor Google Chrome om zodoende alle websites automatisch te voorzien van Comic Sans. Het was het moment dat het bedrijf aankondigde het lettertype als standaard te gaan gebruiken voor alle producten omdat bleek dat het font toch nog altijd het beste werkte op websites. De extensie bestaat helaas niet meer. Tevens was het in 2011 zo dat op het moment dat je de zoekopdracht 'Comic Sans' uitvoerde de gehele pagina met zoekresultaten werd getoond in het lettertype, detail was dat dit ook gebeurde na het zoeken naar het font Helvetica.

Skype

Dan zit er nog een hele kleine Easter Egg in het programma Skype betreffende Comic Sans. Het is hier namelijk zo dat als je het lettertype via de opties als standaard instelt de kleine smiley die in het chatvenster staat niet meer blij maar verdrietig zal kijken.

Video

Als laatste hieronder een video waarin de bedenker van Comic Sans praat over het font.

Lees meer over: , ,