Na Olympisch Handvest geen andere Google logo’s voor Winterspelen Sotsji 2014

Na Olympisch Handvest geen andere Google logo’s voor Winterspelen Sotsji 2014

Gisteren op de dag van de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji plaatse Google een kleurrijk logo op de homepage met een verwijzing naar het Olympisch Handvest. Het ging om een logo in de kleuren van de bekende regenboogvlag en op de homepage werd geciteerd uit het Olympisch Handvest. Het bedrijf wilde met het logo en de tekst op de homepage protesteren tegen de huidige mensenrechtensituatie in Rusland.

De doodle zorgde uiteraard voor veel reacties wereldwijd, zowel positief als negatief. Veel gebruikers van de zoekmachine vonden het statement een goed initiatief maar ondertussen werden er ook veel klachten geplaatst in onder andere de forums van Google. Zo waren er gisteren bijvoorbeeld gebruikers die van mening waren dat een doodle niet gebruikt zou mogen worden voor een dergelijk statement. Mede door de aanvullende tekst op de homepage zorgde het logo in ieder geval voor veel discussie.

Google Doodle:

Het is wel zo dat Google al jaren de LGBT-community steunt. Zo verwerkte Google al diverse keren de regenboogvlag in de zoekresultaten en noemt het bedrijf de eigen homoseksuele medewerkers 'Gayglers', een term met regelmaat door het bedrijf gebruikt in de afgelopen jaren. In 2012 verwerkte Google in het logo voor Valentijnsdag een aantal verliefde stelletjes waaronder enkele homoseksuele stelletjes. Ook werd Pegman, het figuurtje van Street View, diverse keren aangepast voor Gay Pride parades wereldwijd.

Andere Olympische logo's

Tijdens alle voorgaande edities van zowel de Zomerspelen als de Winterspelen plaatste Google elke dag een ander logo op de homepage in het teken van een sport die op de betreffende dag op het programma stond. Tot vanmorgen was de kleurrijke doodle met de verwijzing naar het Olympisch Handvest nog te zien op de homepage en het was de verwachting dat na dit logo een volgend logo zou gaan volgen maar dit lijkt niet te gaan gebeuren. Wie op dit moment de homepage van de zoekmachine bezoekt zal zien dat het normale logo weer is geplaatst en hiermee doorbreekt het bedrijf dus helaas een traditie.

De doodles geplaatst door Google tijdens de vorige edities van de Winterspelen in 2002, 2006 en in 2010 maar ook alle in de afgelopen jaren geplaatste doodles in het teken van de Olympische Zomerspelen, 2000, 2004, 2008 en 2012 bekijk je via de volgende links.

Winterspelen

Zomerspelen

Lees meer over: , ,