Na lang experimenteren nieuwe interface Google definitief

Na lang experimenteren met een nieuwe interface is het moment nu daar dat deze definitief doorgevoerd gaat worden. De interface dook voor het eerst op in november vorig jaar en sindsdien is op een aantal kleine wijzigingen na de opzet van de nieuwe interface gelijk gebleven. Begin vorige maand werd nog wel de locatiefunctie toegevoegd echter mist deze functie nu bij de lancering nog in de Nederlandse versie.

Vergeleken met de huidige interface is als eerste het logo (hierboven) enigszins vernieuwd. Dit is voor het eerst sinds 1999. Maar de belangrijkste wijziging bevindt zich op de pagina met zoekresultaten. Hier is nu een kolom vast aan de linkerkant geplaatst, een combinatie van Universal Search, Search Options en Google Squared. Zodoende kan er eenvoudig geschakeld worden tussen de soorten zoekresultaten, Alles, Afbeeldingen, Video's, Maps, Nieuws, Boeken, Blogs, Updates en Discussies.

Google zal zelf bepalen wanneer welke zoekmachines relevant zijn. Dus standaard zijn niet alle onderdelen in beeld maar wel altijd beschikbaar door op de knop 'Meer' te klikken. Voordeel van de nieuwe interface is dat deze altijd gelijk is ongeacht of je nu nieuws, afbeeldingen of andere zaken zoekt. Uitzondering is hier Google Maps, in dat geval verdwijnt de linkerkolom en krijg je de huidige interface te in beeld.

Uiteraard zijn ook de filters en andere opties aan de linkerkant te vinden vergelijkbaar met de filters in de huidige interface. Deze wijzigen met een zoekmachine mee, zo krijg je dus andere filters zodra je bijvoorbeeld overschakelt naar video of afbeeldingen. Opnieuw door op de knop 'Meer opties' te klikken komen alle opties tevoorschijn.

Verder is het zoekveld bovenin vernieuwd. Deze is langer en de knop maakt nu deel uit van het zoekveld evenals het virtuele toetsenbord dat in het zoekveld wordt geplaatst.

Met name de nieuwe linkerkolom doet wat dat betreft sterk denken aan de zoekmachines Bing en Yahoo die beide al langere tijd een vaste linkerkolom met opties en filters hebben. Tegelijkertijd is het wel zo dat Google eerder dan Bing de inklapbare linkerkolom met zoekopties introduceerde en zelfs al sinds 2006 bezig is met soortgelijke testen.

Op het moment dat de interface afgelopen jaar opdook werd overigens ook nog genoemd dat waarschijnlijk later de topnavigatie over de kop zal gaan.

"Het resultaat is een zoekmachine die ongeacht wat je zoekt en waar je bent, in welke taal of welke woorden je invoert, de meest relevante informatie geeft." aldus Google.

De nieuwe interface wordt vanaf nu uitgerold in 37 verschillende talen waaronder dus op Google.nl. Ook de mobiele versie van de zoekmachine krijgt de nieuwe interface. De nieuwe mobiele interface is echter eerst alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.