Mozilla pleit voor ‘do not track’ functionaliteit Firefox

In december waren er diverse berichten over de "do not track" knop die mogelijk in browser Firefox zou gaan komen. De functie moet ervoor zorgen dat, mits ingeschakeld het voor websites niet langer mogelijk is om je surfgedrag te volgen. In eerste instantie werd door de CEO van Mozilla, Gary Kovacs bekend gemaakt dat Firefox deze functionaliteit zou gaan krijgen maar een aantal dagen later werd dit tegengesproken door Tristan Nitot van Mozilla Europa. Hij gaf op dat moment aan dat de knop niet in de browser zou gaan komen omdat dit te lastig zou zijn om in te bouwen.

Omdat de berichten elkaar tegenspraken hebben we navraag gedaan bij Mozilla en uit een reactie komt naar voren dat de knop er wel aan gaat komen maar dat het op dit moment nog niet duidelijk is hoe lang het zal gaan duren voordat de functie in de browser te zien is.

Mozilla geeft aan dat het dus nog niet zeker is of de functie al in de aankomende versie, Firefox 4.0 komt of pas in een latere versie. Aanvullend daarop heeft Technology and Privacy Officer van Mozilla, Alex Fowler een bericht online geplaatst waarin wordt gepleit voor de 'do not track' knop. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat zowel websites als browsers deze functionaliteit ondersteunen om het een kans van slagen te geven. Aanvullend daarop is er een pagina met veel gestelde vragen online gezet.