Motorola overgenomen door Google

Het gaat om de grootste overname van Google tot nu toe. Vandaag is aangekondigd dat het bedrijf Motorola Mobility Holdings heeft overgenomen voor 40 dollar per aandeel wat goed is voor een totaalbedrag van 12.5 miljard dollar (8.7 miljard euro). De prijs per aandeel ligt 63 procent hoger dan bij het sluiten van de beurs afgelopen vrijdag.

Motorola werd in 1928 opgericht door Paul Galvin onder de naam Galvin Manufacturing Corporation. De naam werd pas in 1947 gewijzigd naar Motorola al wordt het handelsmerk Motorola al sinds 1930 gebruikt. Begin dit jaar werd Motorola gesplitst in twee verschillende onderdelen, Motorola Mobility en Motorola Solutions. Google heeft nu alleen de mobiele divisie, bekend van mobiele telefoons en tablets met Android overgenomen. Motorola Solutions biedt vooral zakelijke communicatieoplossingen aan.

Patenten

Met de koop van het bedrijf krijgt Google onder andere een hoop patenten in handen. Het gaat om 17.000 patenten en er lopen nog eens aanvragen voor 7500 patenten. Nadeel is dat Google ook de rechtszaken waar Motorola momenteel in is verwikkeld er gratis bij krijgt. Zo ligt Motorola momenteel in de clinch in Duitsland met Apple vanwege het design van de Xoom en daarnaast loopt er nog een strijd met Microsoft omtrent patenten.

“Motorola Mobility’s total commitment to Android has created a natural fit for our two companies. Together, we will create amazing user experiences that supercharge the entire Android ecosystem for the benefit of consumers, partners and developers. I look forward to welcoming Motorolans to our family of Googlers.” aldus CEO Larry Page.

De overname moet nog wel goedgekeurd worden, het is de bedoeling dat de transactie volgend jaar volledig wordt afgerond. De volledige aankondiging is hier te lezen. Google heeft ook al een aantal reacties online gezegd van Android partners, deze lees je hier.

Update

Bloomberg weet te melden dat als de transactie niet doorgaat Google nog wel een bedrag van 2.5 miljard dollar zal moeten betalen aan Motorola. Dit is zo vastgesteld in de overeenkomst. Dat dit bedrag zo hoog is geeft volgens Donna Hitscherich van de Columbia Business School aan dat Google er vertrouwen in heeft dat de volledige deal afgerond zal worden.

Lees meer over: , ,