Miriam Makeba Google logo, Mama Afrika en zangeres hit Pata Pata

Miriam Makeba

Vandaag eert Google wereldwijd de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba op de homepage, vandaag zou ze 81 jaar jaar zijn geworden. Miriam Makeba, ook Mama Afrika genoemd werd geboren op 4 maart 1932 in Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika. Haar moeder (Swazi) was een traditionele genezeres en haar vader was een Xhosa. De Xhosa zijn een volk in Zuid-Afrika waarvan Mandela de meest bekende is.

Toen Miriam Makeba achttien dagen oud was werd haar moeder gearresteerd voor het verkopen van Umqombothi, een Afrikaans bier op basis van gefermenteerde maïs en sorgo. Ze kreeg een gevangenisstraf van een half jaar en zodoende bracht Miriam dus haar eerste zes maanden door in de cel. Haar vader overleed toen ze pas zes jaar was.

Als kind zat het zingen er al vroeg in, zo zong ze in het koor van het Kilmerton Training Institute in Pretoria waar ze in totaal acht jaar naar toeging. Toen ze zeventien jaar was beviel ze van haar eerste kind, Bongi Makeba. Vlak hierna werd er helaas borstkanker bij Miriam geconstateerd en de vader van het kind, James Kubay verliet haar snel daarna.

Pata Pata

De professionele carrière van Miriam Makeba begon in de jaren 50. Als jazz-zangeres maakte ze in eerste instantie deel uit van de Zuid-Afrikaanse jazzgroep the Manhattan Brothers maar ze verliet na een aantal jaar de groep om verder te kunnen gaan met The Skylarks, een groep bestaande uit alleen vrouwen die een combinatie van jazz en traditionele Zuid-Afrikaanse melodieën zongen. Begin 1956 werd het inmiddels bekende nummer Pata Pata uitgebracht, dankzij dit nummer dat op vrijwel alle radiostations in Zuid-Afrika was te horen verwierf Miriam Makeba grote bekendheid door het gehele land.

Come Back, Africa

In 1959 maakte Miriam haar opwachting in de anti-apartheid documentaire Come Back, Africa gemaakt door Lionel Rogosin, maker van onafhankelijke films. De film maakte grote indruk op de kijkers en Rogosin wist het te regelen dat Miriam Makeba naar Italië kon afreizen om hier de première van de film op het filmfestival van Venetië bij te wonen. Dat jaar kreeg Miriam Makeba tevens de hoofdrol in de Zuid-Afrikaanse musical King Kong die in Johannesburg werd opgevoerd, in hetzelfde jaar op 1 november maakte ze haar debuut in de Verenigde Staten op televisie als gast in The Steve Allen Show op de zender NBC.

In 1960 probeerde Miriam terug te keren naar Zuid-Afrika om de begrafenis van haar moeder bij te wonen echter kwam ze er toen achter dat haar Zuid-Afrikaanse paspoort was geannuleerd. In 1963 nadat ze bij de Verenigde Naties was geweest om te pleiten tegen de apartheid werd haar Zuid-Afrikaanse staatsburgerschap en het recht om te kunnen reizen naar het land ingetrokken, ze was op dat moment dus een vrouw zonder een land maar de landen kwamen al snel naar haar toe. Ze kreeg paspoorten aangeboden van Guinee, België en Ghana. In haar hele leven had ze in totaal 9 verschillende paspoorten.

In de tussentijd tekende ze bij de Amerikaanse platenmaatschappij RCA Victor waar ze in 1960 haar eerste album maakte. Twee jaar later mocht ze samen met Harry Belafonte, die haar had geholpen om de Verenigde Staten in te komen zingen op het verjaardagsfeestje van de toenmalige president John F. Kennedy maar Miriam ging uiteindelijk niet omdat ze ziek was. Echter wilde de president haar perse ontmoeten en stuurde een auto naar haar toe om haar op te halen. In 1963 volgde het tweede album, The World of Miriam Makeba. Het album van Miriam wist plaats 86 te bemachtigen in de Amerikaanse Billboard 200.

An Evening With Belafonte/Makeba

In 1966 wonnen Miriam Makeba en Harry Belafonte een Grammy Award voor het album An Evening With Belafonte/Makeba wat onder andere te maken had met de apartheid. Ze werd hierna steeds bekender en diverse nummers groeiden uit tot hits zoals The Click Song en Malaika. Time noemde haar de 'most exciting new singing talent to appear in many years' en Newsweek vergeleek haar met Ella Fitzgerald en Frank Sinatra. Het was in 1967 toen het nummer Pata Pata, tien jaar eerder al geschreven door Miriam werd uitgebracht in de Verenigde Staten om vervolgens uit te groeien tot een enorme wereldhit.

In 2005 begon ze met een tournee om haar carrière af te sluiten, op 24 mei 2008 gaf ze een optreden op The Hague Jazz en hier nam ze op dat moment al afscheid van al haar Nederlandse fans. Op 10 november 2008 overleed Miriam Makeba op 76-jarige leeftijd aan een hartaanval na afloop van een concert tegen de Camorra (maffia) georganiseerd door Roberto Saviano in de Italiaanse stad Castel Volturno in de provincie Caserta. Hoewel ze nog met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht konden de artsen helaas niets meer doen. Drie dagen eerder had ze nog opgetreden in Amsterdam in Paradiso.

Nederlandse Top 40

Pata Pata stond in 1967 11 weken in de Nederlandse top 40, de hoogte behaalde positie was plek 11. In 2011 werd er nog een remix van het nummer uitgebracht door het Duitse houseduo Milk en Sugar maar dit nummer wist de top 40 in Nederland niet te halen. Wel stond het nummer in de afgelopen jaar een aantal keer in de Top 2000 van Radio 2, in 2005 stond Pata Pata op plaats 1929, in 2006 op 1965 en afgelopen jaar op plaats 1971. Hieronder zie je als eerste een opname van het nummer Pata Pata gemaakt in 1979 in Hilversum, de tweede video die je hieronder kunt bekijken is van een optreden uit 2006.

1979 in Hilversum

2006

Andere Doodles vanwege verjaardagen van zangers, zangeressen, muzikanten en componisten bekijk je hier. Alle logo's van Google geplaatst sinds 1998 bekijk je hier

Lees meer over: ,