Microsoft rolt twee-staps-verificatie uit voor Microsoft accounts

Nadat eerder deze maand uitlekte dat Microsoft toch twee-staps-verificatie beschikbaar zou gaan maken voor accounts is daar nu de officiële aankondiging over de nieuwe beveiligingsfunctie. Afgelopen jaar gaf Microsoft nog aan twee-staps-verificatie niet beschikbaar te willen maken voor gebruikers maar uiteindelijk is toch anders besloten.

Twee-staps-verificatie

De functie zal in de komende dagen beschikbaar worden gemaakt voor de meer dan 700 miljoen gebruikers wereldwijd, het is niet verplicht om de functie te gebruiken. Het inschakelen kan door te gaan naar account.live.com/proofs/Manage. Na het activeren van twee-staps-verificatie dien je dan in te loggen met als eerste een gebruikersnaam en wachtwoord en daarna moet er een aanvullende code worden ingevoerd. Deze extra code kan gegenereerd worden met een applicatie of per e-mail of SMS worden gestuurd. Voor gebruikers van Windows Phone is er al een applicatie beschikbaar in de Windows Store. De Microsoft Authenticator werkt op vrijwel dezelfde manier als de applicatie van Google.

In het geval dat een applicatie nog geen ondersteuning heeft voor twee-staps-verificatie kan er een uniek wachtwoord worden gemaakt. Later kan een wachtwoord voor een specifieke applicatie weer worden ingetrokken als dat nodig is. Tevens is er een optie om voor bepaalde apparaten en per browser in te stellen dat er niet telkens opnieuw hoeft te worden ingelogd met een code. In het geval dat het apparaat 60 dagen niet wordt gebruikt zal er opnieuw worden gevraagd om een code. Google heeft ook een vergelijkbare optie alleen dan moet er wel verplicht elke 30 dagen opnieuw worden ingelogd met een code.

Het is na het inschakelen wel belangrijk om je Microsoft Account bijgewerkt te houden. In het geval dat je het wachtwoord nog wel weet maar geen aanvullende code kan invoeren dan is er een optie om het account te laten herstellen, dit duurt 30 dagen. Indien je het wachtwoord kwijt bent evenals alle andere gegevens dan is herstellen niet meer mogelijk.

microsoft_account_tweestaps

Lees meer over: ,