Microsoft opent ie6countdown.com

In de al lopende strijd tegen de eigen browser Internet Explorer 6 is Microsoft gestart met een nieuwe campagne nu de browser precies 10 jaar bestaat. Omdat Microsoft de inmiddels behoorlijk verouderde browser uit 2001 net als veel andere mensen ook liever ziet verdwijnen is dit de volgende poging om Internet Explorer 6 voorgoed proberen te laten verdwijnen. Speciaal daarvoor is de website ie6countdown.com geopend waarop te bekijken is hoe snel het marktaandeel zakt.

Marktaandeel

Uit cijfers van Net Applications komt naar voren dat Internet Explorer 6 momenteel wereldwijd 12 procent marktaandeel heeft. Het doel van Microsoft is om het marktaandeel wereldwijd onder 1 procent te krijgen. Als dit doel is bereikt dan hoeven ontwikkelaars zich volgens Microsoft niet echt meer in te spannen om de browser te ondersteunen.

Op de homepage van de website zie je het marktaandeel van de browser per land. Te zien is dat met name China met 30 procent en Zuid-Korea met 24.8 procent ervoor zorgen dat het wereldwijde marktaandeel vrij hoog is. In de Verenigde Staten is het marktaandeel momenteel 2.9 procent en in Nederland ligt het marktaandeel op 2.6 procent.

Banner

Eerder was er al een vergelijkbaar initiatief maar nu komt Microsoft er zelf mee, een banner om te plaatsen op een website die alleen te zien is voor gebruikers van Internet Explorer 6. Deze banner is helaas alleen in het Engels beschikbaar en vertelt na plaatsing gebruikers van Internet Explorer 6 dat ze een verouderde browser gebruiken en dat het tijd wordt om te upgraden. De banner linkt naar de website van Internet Explorer waar de meest recente versie gedownload kan worden. Websites als CNET, Meebo en MSN hebben inmiddels deze banner geplaatst. De code om de banner te plaatsen is als volgt.

<!--[if lt IE 7]> <div style=' clear: both; height: 59px; padding:0 0 0 15px; position: relative;'> <a href="http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/default.aspx"><img src="http://www.ie6countdown.com/images/upgrade.jpg" border="0" height="42" width="820" alt="" /></a></div> <![endif]-->

Begrafenis

Er zijn wat dat betreft al door allerlei verschillende partijen initiatieven gestart om de browser definitief uit te bannen. Precies een jaar geleden werd er nog een "begrafenis" georganiseerd naar aanleiding van de aankondiging van Google om te stoppen met het ondersteunen van de browser. Microsoft stuurde zelfs bloemen en plaatste de volgende tekst op het bijbehorende kaartje, "Thanks for the good times IE6, see you all @ MIX when we show a little piece of IE Heaven. The Internet Explorer Team.".

Melk

Verder begon Microsoft afgelopen jaar met een campagne in Australiƫ. De browser werd in dit geval vergeleken met melk, want zo stelde Microsoft, je drinkt toch ook geen negen jaar oude melk dus waarom zou je een negen jaar oude browser blijven gebruiken. In dezelfde periode organiseerde Microsoft in Nederland een een andere actie. Voor elke overstap naar Internet Explorer 8 maakte Microsoft 1 euro over naar Visio, een organisatie die zich inzet voor het onderwijs aan visueel gehandicapte kinderen.

Upgraden

De meest recente versie van de browser is momenteel Internet Explorer 8 en over niet al te lange tijd wordt de volgende versie van de browser verwacht. Wil je nu alvast Internet Explorer 9 uitproberen kijk dan even hier voor de download van de Release Candidate.