Microsoft lanceert nieuwe versie Hotmail

Begin april dook er een nieuw logo op voor de gratis maildienst Windows LiveHotmail. Dit logo maakt deel uit van een nieuwe versie van Hotmail die in de komende weken uitgerold zal worden. Het wordt tijd dat Hotmail vernieuwd wordt volgens Microsoft en dat er opnieuw naar e-mail wordt gekeken. Microsoft stelt dat tegenwoordig slechts een kwart van de berichten echt van contacten is. Andere berichten bestaan uit berichten van sociale netwerken, nieuwsbrieven en andere zaken. Daarnaast worden er per maand ongeveer 1.5 miljard foto's en 350 miljoen Office documenten verstuurd via de mail. Dus tijd om Hotmail opnieuw uit te gaan vinden.

Op dit moment wordt Hotmail wereldwijd het meest gebruikt met ongeveer 360 miljoen gebruikers gevolgd door Yahoo Mail met 284 miljoen en Gmail met 173 miljoen. Kijkend naar de Verenigde Staten heeft Yahoo de grootste gebruikersgroep, 95 miljoen. Microsoft volgt met 46 miljoen en Gmail volgt met 43 miljoen.

Met de nieuwe versie gaat Microsoft op vele fronten een stap verder dan concurrent Gmail. Voor het gemak heeft Microsoft een overzicht gemaakt met de verschillen tussen beide.

In de video hieronder worden enkele nieuwe functies uitgelicht waaronder Highlights en Sweeps. Direct nieuw is zodra je inlogt dat direct de nieuwste berichten worden getoond evenals social updates en eventuele afspraken. Deze pagina kan worden overgeslagen.

Sweep

De nieuwe Sweep functie moet je inbox beter schoonhouden in onder andere de strijd tegen zogenaamde Grijze spam. Hiermee worden legitieme berichten bedoeld waarvoor je ooit zelf hebt gekozen om te ontvangen zoals nieuwsbrieven. Sweep is vergelijkbaar met de regels in Outlook maar dan stukken simpeler. Dus geen ingewikkelde regels meer maken om bepaalde berichten te verplaatsen naar mappen of te verwijderen, straks kan dit bereikt worden met slechts een aantal klikken. Hotmail kan dit eventueel ook automatisch voor je blijven doen en zelfs externe mailboxen 'Sweepen' zoals Gmail en Yahoo Mail.

Conversaties

Net als Gmail krijgt Hotmail een conversatieweergave. Waar Gmail geen optie biedt om deze weergave uit te schakelen kan dit in Hotmail dus wel. Volgens Microsoft zijn er veel gebruikers die graag deze weergave willen uitschakelen.

Foto's en documenten

Ontvang je een foto van iemand dan zal de nieuwe Hotmail automatisch een preview tonen. Daarop aansluitend kun je in het geval van meerdere foto's via een klik op een knop een slideshow starten. Windows Live SkyDrive wordt ingezet om grotere foto's te kunnen versturen dan voorheen. In totaal kunnen er met behulp van Live SkyDrive 200 foto's, ieder maximaal 50 MB (10 GB totaal) per mail worden verstuurd.

Alle foto's worden dan geupload naar een online fotoalbum. Hierbij moet wel gezegd worden dat Live SkyDrive beschikt over 25 GB opslagruimte.

De ontvanger kan de foto's in het bericht zelf bekijken waarin allemaal previews zijn opgenomen. Verder kan er een slideshow gestart worden, foto's zijn te downloaden (zip) en eventueel direct te openen in Windows Live Photo Gallery. Documenten worden op een vergelijkbare manier behandeld, eveneens maximaal 200 documenten, 50 MB per stuk.

Active views

Vanuit een e-mailbericht kunnen nu video's, bijvoorbeeld van YouTube of Hulu rechtstreeks bekeken worden evenals externe fotoalbums, bijvoorbeeld van Flickr. Tevens is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld uitnodigingen van sociale netwerken zoals LinkedIn te beheren en bijvoorbeeld de status van verzonden bestellingen te bekijken. Dit moet je tijd besparen omdat je alles vanuit de e-mail zelf kunt regelen en bekijken.

Overigens kunnen Office documenten ook vanuit een e-mail direct bekeken en bewerkt worden. Word, Excel en PowerPoint bestanden worden ondersteund.

One-click filters

Nieuw zijn de one-click filters. Hiermee zijn berichten te filteren bijvoorbeeld van een specifiek persoon of van sociale netwerken zoals Facebook, LinkedIn, etc. Aansluitend daarop zijn er links aan de linkerkant geplaatst om snel berichten naar boven te halen die foto's of documenten bevatten. Hotmail haalt deze berichten dan uit je Inbox en mappen.

Een volledig overzicht met alle mogelijkheden op: windowslivepreview.com/hotmail/new/.

Lees meer over: , , ,