Microsoft komt met eigen tablet, de Surface

Vorige week doken er uitnodigingen op voor een grote aankondiging van Microsoft in Los Angeles, in tegenstelling tot eerdere aankondigingen wist het bedrijf goed geheim te houden wat er gepresenteerd zou gaan worden. Het gevolg was dat er veel werd gespeculeerd maar nu is duidelijk waar het om ging. CEO Steve Ballmer heeft de Surface gepresenteerd waarmee Microsoft de strijd aan wil gaan met de iPad van Apple.

Surface RT en Surface Pro

De Surface komt in twee smaken, RT en Pro. De Surface RT is 9,3 millimeter dik, weegt 676 gram, beschikt over een USB 2.0 poort, heeft een 10.6 inch ClearType HD Display en er kan gekozen worden tussen een 32 en 64GB variant. De tablet is voorzien van Windows RT, deze variant van het besturingssysteem bevat alleen de nieuwe Metro-interface. Daarnaast is de nieuwe versie van kantoorpakket Office standaard aanwezig op de tablet.

De Surface Pro bevat de volledige versie van Windows 8 Pro. Verder heeft deze variant een USB 3.0 poort in plaats van USB 2.0 en is er de keuze tussen 64 GB en 128 GB. De Surface Pro is iets zwaarder met 903 gram en iets dikker met 13.5 millimeter dan de RT.

Aanvullend voor beide versies een Surface Touch Cover, een magnetisch hoesje dat als toetsenbord dient en slechts 3 milimeter dik is, het hoesje is beschikbaar in verschillende kleuren. De Surface heeft een ingebouwde standaard om deze rechtop te kunnen zetten. Er is overigens nog niets bekend over de batterijduur, ook werd er niet gerept over 3G / 4G.

Beschikbaarheid

Het is de verwachting dat de Surface RT later dit jaar op de markt zal komen op hetzelfde moment als de nieuwe versie van Windows 8. Ongeveer drie maanden later zal de Surface Pro verschijnen. Beide versies zijn te koop in de winkels van Microsoft en online maar wat de apparaten straks gaan kosten is nog niet duidelijk. Goedkope tablets zijn er momenteel al vanaf een paar honderd euro en ultrabooks vanaf ongeveer 700 euro.

Hieronder enkele foto's en een aanvullende video.

Lees meer over: ,