Microsoft begint met aftellen tot einde van Windows XP

In april 2014 zal de ondersteuning voor Windows XP, de langstlopende Windows-versie gaat stoppen en daarom is Microsoft nu al gestart met een campagne om af te tellen tot deze datum. Vanaf 8 april 2014 is het definitief over voor het besturingssysteem en er zullen dan zelfs geen beveiligingsupdates meer worden uitgebracht. Als het moment daar is dan heeft de ondersteuning 2.5 jaar langer gelopen dan voor de meeste andere Windows-versies, Windows XP bestaat al sinds oktober 2001. Windows NT was de vorige recordhouder, ondersteuning liep 11 jaar en 5 maanden.

Marktaandeel

Windows XP wordt momenteel nog veel gebruikt maar verliest wel marktaandeel. Als dit in dezelfde vaart doorzet dan zal het besturingssysteem tegen die tijd een marktaandeel hebben van 17.4 procent. Ondanks het stoppen van de ondersteuning zijn er nog aardig wat bedrijven die nog voor een deel blijven werken met XP na het stoppen van de ondersteuning. Microsoft geeft aan dat als bedrijven nu nog moeten starten met migreren al vrij laat zijn. Aangeraden wordt, omdat dit proces soms 18 tot 32 maanden in beslag kan nemen niet te wachten op Windows 8 maar nu al over te stappen op Windows 7.

Office 2003, 2007 en Vista

Op 8 april 2014 stopt overigens niet alleen de ondersteuning van Windows XP maar ook van Office 2003 dat bestaat sinds oktober 2003. Algemene ondersteuning voor Windows Vista werd deze week gestaakt en dat betekent dat er vanaf nu geen Service Packs meer worden uitgebracht maar slechts alleen nog beveiligingsupdates. Ook zou algemene ondersteuning voor Office 2007 afgelopen maandag stoppen maar Microsoft heeft deze datum stilletjes verplaatst naar 9 oktober. Op 17 april 2017 wordt de stekker definitief uit Vista getrokken, de datum voor Office 2007 is nu gewijzigd naar 10 oktober 2017.

Lees meer over: , ,