Meet de Google +1 button met Google Analytics

Gisteravond introduceerde Google officieel de +1 button voor plaatsing op websites en blogs waarmee bezoekers een pagina kunnen aanbevelen. Deze knop staat inmiddels ook op elke pagina hier op WebSonic.nl. Wat echter nog ontbreekt zijn de statistieken van de knop die wel aangekondigd zijn door Google. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer dit beschikbaar gaat komen, als het eenmaal zover is dan zijn de gegevens te openen vanuit Google Analytics, Google Webmaster Tools en Google AdWords.

Google Analytics

Wil je hier niet op wachten en direct al weten hoe de nieuwe knop presteert op je website dan kan dit ook. Joost de Valk heeft een manier bedacht om het aantal kliks op de knop te meten. Het gemaakte scriptje neemt elke stem op als een Event in Google Analytics. "On" staat in dat geval voor een stem en "Off" staat voor het weghalen van een stem.

Plaats als eerste het volgende script net voor </body>.

<script type="text/javascript" src="http://apis.google.com/js/plusone.js"></script>
<script type="text/javascript">
function plusone_vote( obj ) {
_gaq.push(['_trackEvent','plusone',obj.state]);
}
</script>

Daarna moet de standaard code van de knop geplaatst worden met een kleine toevoeging om het meten met Google Analytics mogelijk te maken. De code wordt in dat geval als volgt waarbij de grootte aan te passen is door 'medium' te wijzigen naar 'small' of 'tall'.

<g:plusone size="tall" callback="plusone_vote"></g:plusone>

Lees meer over: , ,