Meerdere weblogs aanmaken in WordPress 3.0 beta 1

De eerste beta van WordPress 3.0 is beschikbaar gesteld. Het gaat hier nog om een vroege versie waardoor een er nog een aantal zaken zijn die nog niet helemaal af zijn. Deze beta is dan ook gericht op beta testers en op enthousiastelingen die de nieuwe versie alvast willen proberen, dus niet geschikt als weblog.

Custom menu's

De betaversie kent een aantal nieuwe functies. Als eerste is de mogelijkheid toegevoegd om custom menu's te maken. Zoals de naam al suggereert maak je hiermee bijvoorbeeld een eigen hoofdmenu. De menu items die je hieraan toevoegt kunnen links zijn naar bestaande pagina's of categorieën in WordPress of links naar externe websites. Per item kan er een link target in worden gesteld evenals CSS classes en een omschrijving. Deze optie is te vinden in de backend onder het menu item 'Appearance'.

Klik voor een vergroting

Nieuw thema

In de beta heeft WordPress een nieuw standaard thema genaamd Twenty Ten. Van dit thema kan de afbeelding bovenin aangepast worden vanuit de backend evenals de achtergrondkleur. Screenshots van Twenty Ten onderaan de pagina.

Meerdere blogs

Normaal gesproken bestaan er twee verschillende versies van WordPress die je zelf kunt installeren. Dit is de reguliere versie van het pakket en daarnaast betaat WordPress MU. WordPress MU is in feite ook één installatie maar vanuit deze installatie kun je meerdere weblogs aanmaken en beheren. Zodoende heb je dan dus verschillende weblogs die voor de buitenwereld los van elkaar staan en bereikbaar zijn op verschillende domeinen.

WordPress MU wordt bijvoorbeeld ook gebruikt op WordPress.com. WordPress.com is de gehoste versie van het pakket. Je download en installeert het pakket dan niet zelf maar je maakt een weblog aan op WordPress.com vergelijkbaar met Blogger van Google.

In de betaversie van WordPress 3.0 is nu de reguliere versie van het pakket samengevoegd met WordPress MU. Dit betekent dus dat je vanuit de betaversie meerdere weblogs kunt aanmaken op meerdere domeinnamen met verschillende thema's.

Create A Network

Deze functionaliteit is standaard in WordPress 3.0 niet geactiveerd, hiervoor moeten er na installatie een aantal aanvullende stappen worden uitgevoerd. Als eerste open het bestand wp-config.php en voeg de onderstaande regel daaraan toe.

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Na het opslaan en uploaden van het bestand is in de backend het menu-item 'Network' beschikbaar gekomen, deze vindt je onder het menu-item 'Tools'.

Je komt dan op een pagina waar je de eerste instellingen ziet. De eerste keuze die je moet maken gaat tussen subdomeinen en subdirectory's. Stel je hier subdomeinen in dan betekent dat de weblogs beschikbaar komen op subdomeinen van het hoofddomein, deze moeten dan wel aangemaakt kunnen worden. Met Subdirectory creëer je weblogs die bereikbaar zijn door een mapnaam achter het hoofddomein te typen.

Verder stel je hier de titel van je netwerk in evenals het e-mailadres van de Admin. Als je alles goed hebt ingevoerd klik op Install, denk er wel aan dat dit later niet meer te wijzigen is zoals aangegeven op de pagina. Na het klikken op install kom je op een pagina met volgende instructies. Maak als eerste een directory aan genaamd 'blogs.dir' met de juiste schrijfrechten. Deze map wordt gebruikt voor afbeeldingen die straks worden geupload.

Open daarna opnieuw het bestand wp-config.php en plak daarin de onderstaande code die ook op de pagina vermeld staat. Op de plek achter 'DOMAIN_CURRENT_SITE' wordt het hoofddomein ingevuld.

define('MULTISITE', true);
define('VHOST', 'yes');
$base = '/';
define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'domein.nl');
define('PATH_CURRENT_SITE', '/');
define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1);
define('BLOG_ID_CURRENT_SITE', 1);

Maak daarna een .htaccess bestand aan plak daarin de onderstaande code. Upload daarna het .htaccess bestand.

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]

# uploaded files
RewriteRule ^files/(.+) wp-includes/ms-files.php?file=$1 [L]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^ - [L]
RewriteRule . index.php [L]

Klaar!

Als je dit allemaal hebt uitgevoerd dan kun je nieuwe weblogs gaan uitrollen. Als je opnieuw het Dashboard opent dan zal er linksboven een menu-item genaamd Super Admin bijgekomen zijn. Door deze open te klikken en te gaan naar 'Sites' kun je nieuwe weblogs aanmaken onder de kop 'Add Site'. Nadat je dit hebt gedaan kun je direct nieuwe gebruikers aanmaken voor de weblog en eventueel de standaard instellingen wijzigen.

Lees meer over: