Medeoprichter Google investeert in Nederlands kweekvlees

Het blijkt dat de medeoprichter van Google, Sergey Brin veel geld heeft gestoken in het Nederlandse kweekvlees. Gisteren werd in Londen door de Nederlandse wetenschapper Mark Post van de Universiteit van Maastricht de eerste hamburger gepresenteerd volledig gemaakt van kweekvlees, de hoogleraar vertelde tevens dat Sergey Brin het project heeft gefinancierd. Het Cultured Beef-project heeft als doel om een dier- en milieuvriendelijk alternatief te maken voor traditioneel vlees. Na jaren onderzoek wist Mark Post in de afgelopen drie maanden in zijn lab een hamburger van 20.000 stukjes weefsel te kweken.

hamburger_mark_post_2

Sergey Brin ziet het kweekvlees als een technologie die onze kijk op de wereld kan gaan veranderen in de toekomst. De medeoprichter van Google is erg begaan met het dierenwelzijn en het milieu, hij geeft aan dat we niet op de huidige manier kunnen doorgaan met de vleesindustrie en de kans dat iedereen vegetariër zal gaan worden is vrij klein. Het negeren van de problemen zal uiteindelijk alleen maar meer schade toebrengen aan het milieu en dus is het goed om iets nieuws te proberen ondanks dat mensen het nu nog zien als sciencefiction. Hij doneerde zodoende in de afgelopen jaren ruim 700.000 euro in de ontwikkeling van het kweekvlees. De presentatie van de hamburger in Londen werd gisteren live uitgezonden op internet. Het stukje vlees werd ter plekke klaargemaakt en geproefd door voedselwetenschapper Hanni Rutzler en de auteur Josh Schonwald.

hamburger_mark_post

Volgens onderzoek van de VN zal de vraag naar vlees in de nabije toekomst met ruim 66 procent stijgen. Mark Post verwacht dan ook dat de prijs van vlees over zo’n 25 jaar zal verviervoudigen. Hij verwacht dat vlees uiteindelijk met waarschuwingsstickers over dierenwelzijn in de supermarkt zal liggen en er een eco-belasting op wordt geheven. Aan echt vlees hangen allerlei nadelen die het synthetische vlees niet hebben. Het zal echter nog wel even gaan duren voordat kweekvlees daadwerkelijk in de supermarkt zal liggen, het produceren van het vlees op grote schaal is momenteel nog erg kostbaar. Indien het project van de hoogleraar echt van de grond gaat komen dan kan kweekvlees uitgroeien tot een waardig alternatief voor traditioneel vlees wat goed is voor dierenwelzijn en milieu.

Lees meer over: ,