McAfee blunder zorgt voor veel overlast

Veel gebruikers van McAfee werden deze week getroffen door een foute update. De update werd woensdagmiddag verstuurd door McAfee en had tot gevolg dat er wereldwijd computers met Windows XP in de problemen kwamen. Na het installeren van de update werd een essentieel systeembestand (svchost.exe) van Windows in quarantaine gezet waardoor de computers onbruikbaar werden. Met name systemen met Windows XP hadden grote problemen maar er kwamen ook meldingen dat andere Windows-versies in de problemen kwamen door de update.

In Nederland werden ongeveer 2500 van de 7000 computers van de Hogeschool Utrecht getroffen en bij het Academisch Ziekenhuis in Maastricht raakten ongeveer 1800 computers beschadigd. Het callcenter van het UWV was een groot deel van de dag niet bereikbaar door de foute McAfee-update.

Malware-gevaar bij zoeken naar oplossing

Na de foute update gingen veel mensen op zoek op internet naar een mogelijke oplossing voor het probleem wat ook weer gevaarlijk was. Op het moment dat er gezocht werd op termen als mcafee, wcorl, svchost.exe kwamen er diverse malafide websites omhoog in de zoekresultaten. Deze websites probeerden vooral om scareware op de computer te laden - waarna er pop-ups verschijnen met de melding dat de computer besmet is.

Niet getest op Windows XP

Inmiddels is bekend dat McAfee de update helemaal niet heeft getest op Windows XP voordat deze werd verstuurd. Dit blijkt uit een een uitgelekt document. De reden hierachter is nog niet bekend. McAfee heeft inmiddels wel excuses aangeboden. Volgens het bedrijf heeft dat minder dan een half procent van alle klanten last gehad van de update.

"Again, on behalf of McAfee, I’m very sorry for how you may have been impacted by the faulty DAT file update and thank you for your continued support and cooperation as we work to remediate the situation." aldus McAfee topman Barry McPherson.

Degene die nog op zoek zijn naar een oplossing kunnen terecht op de site van McAfee.

Lees meer over: