Maurice Sendak krijgt geanimeerd logo van Google

Maurice Sendak

Vandaag een geanimeerd logo op de homepage van Google in het teken van Maurice Sendak, een Amerikaanse schrijver en illustrator van kinderboeken geboren op 10 juni 1928 in het stadsdeel Brooklyn in New York. Het beroemdste werk van Maurice Sendak is het boek Where the Wild Things Are dat werd uitgegeven in het jaar 1963. In Nederland werd het boek uitgeven met de titel Max en de Maximonsters. Het boek gaat over Max die op een avond zonder eten naar bed toe moet. Op deze avond groeit er een bos in zijn kamer, de zee komt aanrollen en Max gaat op weg naar het eiland waar de Maximonsters (Wild Things) wonen. Max is niet bang voor de monsters en weet ze te temmen door hun diep in de ogen te kijken. De monsters maken hem koning en er wordt een feest gevierd.

Het boek werd een enorm succes en er werd zelfs een korte geanimeerde film van gemaakt in 1974 met een bijgewerkte versie in 1988. In de jaren werd er een kinderopera gemaakt op basis van het boek door de Britse componist Oliver Knussen. De componist maakte tevens een kinderopera gebaseerd op een ander boek van Sendak, Higglety Pigglety Pop. In 2009 volgde een speelfilm op basis van Where the Wild Things Are, de film werd geproduceerd door Tom Hanks en geregisseerd door Spike Jonze. In totaal werd het boek tot aan 2009 meer dan 19 miljoen keer verkocht, van dit aantal gingen er meer dan 10 miljoen exemplaren van het boek in de Verenigde Staten over de toonbank.

Tevens schreef en illustreerde Sendak een tekenfilmserie getiteld Bumble Ardy, gebaseerd op zijn eigen boek. Een detail hierbij is dat de stem van Bumblr Ardy werd gedaan door poppenspeler, producent en regisseur Jim Henson die op 24 september 2011 nog werd geƫerd door Google met een geanimeerd logo. Jim Henson werd bekend als de bedenker van de Muppets, zijn eerste en bekendste creatie was Kermit de Kikker. De boeken van Maurice Sendak waren vaak onderwerp van discussie. Zo werd bijvoorbeeld het boek In the Night Kitchen, uitgebracht in 1970 in de Verenigde Staten regelmatig verbannen van scholen en bibliotheken. Op 8 mei 2012 overleed Maurice Sendak in Danbury, Connecticut aan de complicaties ten gevolge van een beroerte.

Geanimeerde doodle

Om Maurice Sendak te eren besloot het team doodlers om zestien karakters bedacht door de schrijver in het logo te verwerken die lopen in een soort parade. Zodra je de homepage van de zoekmachine opent zie je eerst Max zelf staan, na het klikken op de Play knop zal Max zijn slaapkamer verlaten, het grote bos inlopen en bij de zee aankomen. Hier springt hij in een boot. Uiteindelijk komen alle karakters verwerkt in het logo weer bij elkaar rondom een grote verjaardagstaart waar de cijfers 85 op staan, het aantal jaar geleden dat Maurice Sendak werd geboren. Wie goed oplet ziet ook een hond verschijnen in de doodle, deze Duitse herder Herman bestond echt en was de hond van Maurice Sendak.

Het geanimeerde logo werkt zoals inmiddels gebruikelijk niet in de oudere browsers Internet Explorer 7 en Internet Explorer 8 maar wel gewoon in versies Internet Explorer 9 en 10. Het logo werkt verder ook in Google Chrome, Firefox, Safari en Opera. Hieronder zie je een video van het Maurice Sendak logo. Alle logo's die zijn geplaatst door Google in de afgelopen jaren op de homepage sinds 1998 bekijk je op deze pagina waar je ook alle doodles kunt bekijken in het teken van enkele andere schrijvers, dichters en illustrators.

Lees meer over: ,