Mary Leakey logo van Google, archeoloog en antropoloog

Mary Leakey

Vandaag heeft Google wereldwijd een logo geplaatst die in het teken staat van de Britse archeoloog en antropoloog Mary Leakey. Mary Leakey werd op 6 februari 1913 geboren in Londen in het Verenigd Koninkrijk en zij was de dochter van de landschapsschilder Erskine Edward Nicol. Vanwege het werk van haar vader reisde de hele familie van plaats naar plaats waaronder naar de Verenigde Staten, Italië en Egypte waar haar vader schilderijen maakte die later werden verkocht in Engeland. De familie bracht ook een lange tijd door in Frankrijk waardoor Mary Leakey vloeiend Frans leerde spreken.

Ze had groot bewondering voor de avontuurlijke instelling van haar vader en ze maakten samen met regelmaat lange wandelingen en hadden lange gesprekken. Erskine Edward Nicol overleed toen Mary dertien in de lente van 1926 aan de gevolgen van kanker. Haar oom nam Mary en de rest van de familie weer mee terug naar Londen waar haar moeder alle schilderijen verkocht. Ze gingen wonen in Kensington, een wijk in Londen en Mary werd naar een Katholieke school gestuurd. Echter ging het met Mary niet goed op school en ze werd uiteindelijk weggestuurd, dit gebeurde ook op de tweede Katholieke school waar ze werd weggestuurd vanwege het veroorzaken van een explosie in het laboratorium.

Louis Leakey

De interesses van Mary waren tekenen en archeologie en pas later begon ze met het volgen van archeologielessen op de University College London en in het London Museum. Jaren later kwam ze Louis Leakey tegen die iemand zocht voor het maken van illustraties voor zijn boek. Tijdens haar werk voor Leakey ontstond er een romance tussen de twee ondanks dat Louis op dat moment nog getrouwd was. Dit laatste zorgde voor een groot schandaal wat het einde betekende van de carrière van Louis Leakey bij de universiteit van Cambridge. Nadat Louis was gescheiden trouwde hij in 1936 met Mary.

Proconsul Africanus

Mary Leakey werd uiteindelijk net als haar man bekend vanwege het vinden van vele fossielen van vroege mensachtigen en hun werktuigen. Zij was de eerste die een schedel vond van de 'Proconsul Africanus', deze schedel bleek drie miljoen jaar oud te zijn. In de Olduvaikloof, een rijke vindplaats van fossielen in Tanzania wist zij als eerste een Paranthropus schedel te vinden. Samen met Louis en een team vonden ze tussen 1935 en 1959 in de Olduvaikloof stenen vuistbijlen en ander primitief gereedschap van 100.000 tot 2 miljoen jaar oud. Opgravingen van vroege mensachtigen in hetzelfde gebied lieten zien dat de bouw van hun handen was ingesteld op het maken van de stenen werktuigen.

Een andere belangrijke ontdekking van Mary Leakey was de vondst van voetafdrukken in een versteende vulkanische aslaag in 1978, 45 kilometer ten zuiden van de Olduvaikloof. De voetafdrukken waren 3,6 miljoen jaar oud en afkomstig van vroege mensachtigen.

9 december 1996

Louis Leakey was ook de vader van paleoantropoloog Richard Leakey en de grootvader van de paleontologe Louise Leakey. Hij overleed op 1 oktober 1972. Mary Leakey overleed in 1996 op de leeftijd van 83 jaar in Nairobi, de hoofdstad en grootste stad van Kenia.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van wetenschappers, onderzoekers, etc. bekijk je hier. Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,