Maria Sibylla Merian Google logo, kunstenares en entomologe

Maria Sibylla Merian

Was gisteren Google nog druk met allerlei grappen vanwege 1 april is het vandaag weer tijd voor een volgende doodle op de homepage van de zoekmachine. Het logo van vandaag is te bewonderen op bijna alle homepages en staat in het teken van Maria Sibylla Merian. Maria Sibylla Merian werd geboren op 2 april 1647 in Frankfurt am Main, de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen en tevens de vijfde stad van Duitsland.

Zij was een kunstenares en entomologe die planten en insecten bestudeerde en daar gedetailleerde tekeningen van vervaardigde. Haar observaties en documentatie van de metamorfose van rupsen tot vlinders zijn een belangrijke, zij het niet algemeen bekende bijdrage aan de entomologie. Zij was voor zover bekend de eerste die de insecten tekende samen met de plant waar ze op gedijden, iets wat ook te zien is in het logo vandaag.

Maria Sibylla Merian werd geboren als eerste kind uit het tweede huwelijk van haar vader, kunstenaar en uitgever Matthäus Merian der Ältere. Haar vader kwam oorspronkelijk uit Zwitserland en haar moeder kwam uit een Waals predikantengezin. Haar interesse voor insecten begon al op zeer jonge leeftijd, met name de metamorfose van rupsen tot vlinders boeide haar zeer. Het tekenen werd haar bijgebracht door de Duitse kunstenaar Jacob Marrel die bekend stond om zijn bloemschilderingen. Marrel werd geboren in Duitsland maar was werkzaam in Nederland. Haar moeder trouwde met Marrel in 1651.

Neues Blumenbuch

In 1665 toen Maria Sibylla achttien jaar was trouwde ze met de architectuurschilder Johann Andreas Graff, twee later beviel ze va haar eerste dochter Johanna Helena en verhuisde ze met haar gezin naar Neurenberg. Hier begon ze met het verzamelen van rupsen en bestudeerde ze de levensloop van rupsen en vlinders. Hoewel deze dieren door weinig mensen werden gewaardeerd was ze hier zelf erg enthousiast over. Ze kweekte zelf rupsen om vervolgens te zien welke vlinder er uit kwam en ze maakte schetsen van allerlei details zoals de verpopping wat ze vastlegde in een studieboek.

Dit studieboek met schetsen vormde de basis voor haar eerste echte boek dat in 1675 werd uitgebracht. Het boek had als titel Neues Blumenbuch en hierin werden allerlei bloemen gedetailleerd weergegeven. Twee jaar later kwamen er nog twee delen uit. De drie delen modellenboeken waren onder andere gericht op kunstenaars en borduurders. In 1678 kreeg ze een tweede dochter genaamd Dorothea Maria en een jaar later verscheen haar tweede grote werk dat door haar man werd uitgegeven. In dit boek werd de levenscyclus van verschillende vlinders afgebeeld, met bijbehorende voedselplanten.

Friesland

In 1685 verliet ze haar man (die verschillende minnaressen had) na onenigheid in de familie en vertrok zo met haar moeder en haar dochters naar Friesland, naar het landgoed Walta-state waar haar halfbroer Caspar Merian al woonachtig was. Het slot was eigendom van de toenmalige gouverneur van Suriname, Cornelis van Sommelsdijck. Johann Andreas Graff deed in die tijd nog een aantal pogingen om haar terug te krijgen maar Maria Sibylla wilde niets van haar man weten ondanks dat ze officieel nog getrouwd waren. De scheiding volgde pas in 1692. Een jaar eerder verhuisde ze samen met haar dochters naar Amsterdam nadat haar moeder en haar halfbroer waren overleden.

In Amsterdam kwam ze in aanraking met diverse natuurliefhebbers en onderzoekers waardoor ze ook toegang kreeg tot volières, rariteitenkabinetten en oranjerieën met zeldzame vogels en planten van rijke particulieren waaronder de burgemeester van Amsterdam. Door deze tuinen werd haar belangstelling voor de exotische natuur van de tropen verder aangewakkerd. Ze begon een eigen bedrijf om onder meer pigmenten, penselen, geprepareerde insecten en dieren op sterk water te verkopen. In 1699 maakte ze samen met haar jongste dochter een reis naar Suriname, een reis van drie maanden.

Ze documenteerde zoveel mogelijk over de metamorfose van tropische insecten en maakte een groot aantal tekeningen en schetsen. In 1701 moest ze samen met haar dochter terugkeren naar Amsterdam omdat ze ziek werd, hier was tevens de nodige haast bij vanwege een mogelijke oorlog tussen de Nederlanden, Engeland en Frankrijk.

Metamorphosis insectorum Surinamensium

De gemaakte tekeningen en schetsen dienen tegenwoordig als bron in groot formaat over de Surinaamse flora en fauna. Haar hoofdwerk met als titel Metamorphosis insectorum Surinamensium verscheen in 1705. Tien jaar na het verschijnen van dit boek kreeg ze een beroerte en hierdoor kon ze de laatste twee jaar van haar leven nauwelijks meer werken. Haar dochters die al nauw met haar samenwerkte namen toen het werk over. Tsaar Peter de Grote kocht zelfs enkele van haar werken. Meer over Maria Sibylla Merian lees je hier.

Detail is overigens nog dat haar beeltenis vroeger op het Duitse 500-Markbiljet stond.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van kunstenaars, etc. bekijk je hier. Alle logo's geplaatst door Google sinds het jaar 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,