Logo’s van Google: Gustav Klimt en Quatorze Juillet

Google Doodle:

Gustav Klimt

Het laatste logo op de homepage van Google.nl stond in het teken van Alan Turing en werd afgelopen maand op zaterdag 23 juni geplaatst. Vandaag eert Google vrijwel wereldwijd met een speciaal logo Gustav Klimt, geboren op 14 juli 1862 in Wenen. Gustav Klimt was een Oostenrijkse symbolistische schilder en een van de meest prominente leden van de door hem opgerichte Wiener Secession, de Weense jugendstilbeweging.

Zoals gezegd werd de schilder geboren in de hoofdstad van Oostenrijk in een niet al te rijk gezin. Zijn vader was goudgraveerder en het vermoeden bestaat dat dit de reden dan ook was waarom Klimt vaak goud gebruikte in zijn schilderijen. Hij volgde een opleiding op de Weense Kunstgewerbeschule für Kunst und Industrie. In de eerste jaren van zijn loopbaan werd zijn werk niet echt gewaardeerd door de gevestigde orde, het gevolg was dat Klimt in 1897 samen met enkele andere kunstenaars de Wiener Secession oprichtte om zich af te zetten tegen de traditionele opvattingen. De vereniging was een afsplitsing van het Wiener Künstlerhaus en de eerste tentoonstelling vond plaats in 1898 in het Secessionsgebouw.

Het werk van Klimt bestaat voornamelijk uit schilderen maar ook heeft hij collages, muurschilderingen en tekeningen gemaakt. Een beroemd werk van de schilder is 'Judith I' uit 1901 en een ander beroemd werk is 'De Kus' die hij in de periode 1907-1908 maakte.

Gustav Klimt werd niet oud, hij overleed op 55-jarige leeftijd 6 februari 1918 in Wenen waar hij ook begraven werd. Op zijn steen staat zijn typerende handtekening gebeiteld. Andere Doodles vanwege verjaardagen van kunstschilders, etc. bekijk je in hier.

Quatorze Juillet

Op de homepage van Google Frankrijk staat vandaag niet het logo ter ere van Gustav Klimt maar een ander logo vanwege de nationale feestdag, Quatorze Juillet. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. Quatorze Juillet wordt in Frankrijk traditioneel gevierd met veel vuurwerk, vaak al de voorafgaande avond, maar ook op de dag zelf. Het gaat daarbij om professioneel geregisseerde shows. In de ochtend van de 14e juli wordt begonnen met een grote militaire parade op de Champs-Elysées ten overstaan van de zittende president van de republiek. Alle logo's die Google in de afgelopen jaren plaatste op deze dag bekijk je hier.

Google Doodle:

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,