Logo Google: Winsor McCay, Little Nemo in Google-land

Google Doodle:

Vandaag staat er op de homepage van Google opnieuw een bijzonder interactieve doodle in de vorm van een heus stripverhaal die de gehele homepage van de zoekmachine bedekt. Het interactieve logo is gemaakt door Google ter ere van Little Nemo in Slumberland, een stripreeks bedacht door Winsor McCay, een Amerikaanse striptekenaar en animator. Het is vandaag op 15 oktober 107 jaar geleden dat de eerste strip verscheen.

Google heeft Little Nemo in Slumberland gebruikt als basis om een eigen strip te maken getiteld Little Nemo in Google-land. De originele stripreeks liep in kranten van 1905 tot 1914 en de reeks wordt gezien als een van de belangrijkste en fantasierijkste stripreeksen die ooit werden gemaakt. Een klein jongetje genaamd Little Nemo beleeft allerlei bizarre avonturen in Slumberland die met veel verbeelding getekend zijn, maar vaak ook bijzonder duister, gewelddadig en surrealistisch kunnen zijn. Uiteindelijk blijkt het altijd een droom of een nachtmerrie te zijn geweest zoals ook in de doodle is te zien.

In 1911 werd de stripreeks zelfs verfilmd door James Stuart Blackton als Little Nemo. Pas in 1984 volgde nog een Franse animatielangspeelfilm en in 1989 ook een Japanse.

Op de homepage van Google kun je telkens doorklikken via de pijl rechtsonder om zodoende de gehele strip te lezen. Het interactieve logo werkt alleen in de browsers Google Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer 9 maar niet in Internet Explorer 7 en 8. Een video van de doodle bekijk je hieronder, een werkende kopie bekijk je op deze pagina.

Winsor McCay

Het logo is dus niet geplaatst ter ere van de geboortedag van de bedenker van Little Nemo in Slumberland, Winsor McCay. Winsor McCay werd geboren op 26 september 1871 in Spring Lake in de Amerikaanse staat Michigan. Hij publiceerde Little Nemo onder de pseudoniem Silas en aanvankelijk waren de strips niet heel erg populair, de erkenning voor zijn werk kwam pas veel later. Naast de Little Nemo strips creëerde Winsor McCay in 1914 ook de animatiefilm Gertie the Dinosaur. De film werd door McCay zelf geanimeerd en was grensverleggend voor zijn tijd. Gertie the Dinosaur wordt gezien als de eerste animatiefilm rond één specifiek personage dat qua karakter geloofwaardig is uitgewerkt.

Winsor McCay overleed aan de gevolgen van een beroerte op 26 juli 1934 in New York.

Lees meer over: ,