Logo Google voor eerste non-stop vlucht over de Middellandse Zee door Roland Garros

Logo Google voor eerste non-stop vlucht over de Middellandse Zee door Roland Garros

Vandaag is op de Franse homepage van Google het bovenstaande logo met een vliegtuig te zien omdat het vandaag precies 100 jaar geleden is dat Roland Garros met succes in een eenmotorig vliegtuig de Middellandse Zee overstak. Roland Garros werd geboren op 6 oktober 1888 in Saint-Denis en was een Frans vliegtuigpionier en oorlogsheld. De wereldwijd bekende Open Franse Tenniskampioenschappen zijn naar hem genoemd.

Roland Garros kwam voor het eerst in de publiciteit toen hij op 23 september 1913 met succes non-stop de Middellandse Zee overstak in een eenmotorig vliegtuig. Hij begon in Fréjus in Frankrijk en landde in Bizerte aan de Tunesische kust, bij de landing had Garros nog een aantal liter brandstof over. Hij vloog in een Morane-Saulnier met een 60 pk-motor over Corsica en Sicilië naar Afrika. De route is verwerkt in het logo evenals het vliegtuig.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Roland Garros de eerste die vijandelijke vliegtuigen neer wist te schieten met een zelfontworpen constructie van op de propeller geplaatste metalen plaatjes welke de propeller beschermde bij het recht naar voren schieten.

Toen hij zelf echter werd neergeschoten werd hij gevangen genomen door Duitse strijdkrachten die tevens zijn vliegtuig in beslag namen. De in Duitsland werkende Anthony Fokker maakte de uitvinding van Garros na en verbeterde die. Garros wist in 1918 te ontsnappen en kwam later dat jaar om in een luchtgevecht. Frankrijk eerde Roland Garros elf jaar later door de Open Franse Tenniskampioenschappen naar hem te vernoemen.

Eerste looping met een vliegtuig

Eerder deze maand plaatste Google nog een geanimeerd logo omdat het precies 100 jaar geleden was dat de Rus Nesterov als eerste piloot een looping maakte met een vliegtuig.

Lees meer over: ,