Livestreams NOS Olympische Spelen Sotsji flink bezocht

Livestreams NOS Olympische Spelen Sotsji flink bezocht

Afgelopen zondag kwamen de Olympische Spelen in Sotsji ten einde met een grootste sluitingsceremonie. In de afgelopen twee weken waren alle sporten live te zien bij de NOS op Nederland 1 en daarnaast ook via de speciaal ingerichte website en via de apps voor iOS, Android en Windows 8. In totaal waren er acht verschillende livestreams beschikbaar, zowel op de website als in de mobiele apps. De eerste stream toonde de uitzending van Nederland 1 en via de overige livestreams konden de andere sporten gevolgd worden.

De livestreams werden in de afgelopen twee weken massaal bekeken en wat dat betreft hebben de kijk-, luister- en online cijfers de eerdere resultaten overtroffen. Gedurende de Olympische Winterspelen in Sotsji werd de website van de NOS door 6,1 miljoen unieke bezoekers bekeken en dit is een record want nog niet eerder werd een specifieke website van de NOS zo goed bezocht. Ter vergelijking, in 2012 trok de website die werd ingericht voor de Olympische Zomerspelen in Londen nog in totaal 5,1 miljoen unieke bezoekers.

Schaatsen

Met name het schaatsen was erg populair al werden de andere sporten ook goed bekeken. Gedurende de dag werd er veel geschakeld waaronder tijdens dweilpauzes. De streams van Nederland 1 was het meest populair en daarnaast werden de streams van snowboarden en kunstrijden goed bekeken. De NOS merkte ook dat de livestreams die voorzien waren van commentaar, zoals bij ijshockey beter werden bekeken dan streams zonder commentaar. Hieronder de drie best bekeken livestreams. De best bekeken video was de clip waarin Koning Willem Alexander en Maxima de beslissende 500 meter zagen.

  1. Schaatsen: 10 kilometer mannen op dinsdag 18 februari. Deze race had een piek van 245.000 gelijktijdige streams; samen met het gewone “Uitzending Gemist”-verkeer ging er 276 GB per seconde doorheen.
  2. Schaatsen: 500 meter mannen op maandag 10 februari.
  3. Schaatsen: 1000 meter vrouwen op donderdag 13 februari.

Op basis van de ervaringen uit het verleden heeft de NOS van tevoren een inschatting gemaakt van de te verwachten bezoekersaantallen en vereiste bandbreedte. Op basis van deze cijfers is de capaciteit gedurende de Olympische Spelen verder uitgebreid en de infrastructuur achter de reeds aanwezige capaciteit geoptimaliseerd. Tijdens pieken werd de kwaliteit van de livstreams iets teruggeschroefd om zoveel mogelijk mensen te laten kijken. Alleen tijdens de 10 kilometer schaatsen op dinsdagmiddag 18 februari waren alle plaatsen online beschikbaar 'uitverkocht'. De livestreams op de website werden in totaal meer dan 30 miljoen keer gestart en de gemiddelde duur van een bezoek was 30 minuten.

Mobiele Apps

Het was dit jaar voor het eerst dat de livestreams ook beschikbaar waren via de mobiele apps van de NOS en dit heeft in de afgelopen twee wkeen gezorgd voor 250.000 extra downloads. Het gemiddelde gebruik van de mobiele apps van de NOS verdubbelde, dagelijks werden er 350.000 livestreams opgestart en ruim 15 miljoen pagina's bekeken.

Lees meer over: ,