ListAndPlay – Maak en deel snel playlists met YouTube video’s

Vlak nadat Google kwam met Instant Search volgde al snel YouTube Instant, een manier om de videowebsite realtime te doorzoeken ontwikkelt door Feross Aboukhadijeh, een computer science student op Stanford. De applicatie is een groot succes en het leverde Aboukhadijeh zelfs een baan op bij YouTube.

Nu is daar een andere YouTube (Instant) spin-off, gemaakt door de Nederlander Jonathan Bouman. Het gaat om ListAndPlay.com, een handige applicatie om snel afspeellijsten met video's van YouTube te creëren en te delen met anderen.

De werking is bijzonder simpel, je typt een zoekopdracht en direct verschijnen de zoekresultaten onderaan het venster. Door met de muis op een thumbnail te gaan staan en op het groene plusje te klikken voeg je de video toe aan je nieuwe afspeellijst.

De afspeellijst wordt dan getoond aan de rechterkant. Door de video's te slepen bepaal je de volgorde van afspelen. Onderaan staan knoppen om de playlist te delen op sociale netwerken, eveneens hier een korte URL waarmee je altijd de playlist weer kunt openen.

Je hebt niet direct in de video zelf de beschikking over een tijdlijn of een knop om te pauzeren. Als een video aan het spelen is pauzeer je deze door ergens op de video te klikken zoals dit ook op YouTube zelf kan. De tijdlijn is tevoorschijn te halen door op de eerste knop onder het zoekveld te klikken, hier bepaal je ook het volume.

Onder het zoekveld staan verder controls waarmee je bijvoorbeeld vergroot tot volledig scherm of de shuffle optie activeert.

WikInstant

Wat ook even het proberen waard is, is een andere applicatie ontwikkelt door Jonathan genaamd WikInstant. Met de applicatie doorzoek je Wikipedia realtime op een vergelijkbare manier als Google Instant werkt. (wikinstant.com)