Leonhard Euler herdacht met geanimeerd logo op homepage Google

Leonhard Euler wordt vandaag geëerd door Google op de homepage met een simpel geanimeerd logo. De doodle ter ere van de 306de verjaardag van Euler is op maandag wereldwijd op alle lokale homepages van de zoekmachine te bewonderen. Leonhard Euler werd op 15 april 1707 geboren in Bazel en hij wordt gezien als de belangrijkste wiskundige van de 18e eeuw en als een van de belangrijkste allertijden. Tevens was hij de meest productieve wiskundige ooit, zijn verzameld werk beslaat zo'n zeventig delen.

Werkende kopie

Een video van de doodle bekijk je hieronder. Een werkende kopie is te vinden op deze pagina waar je ook andere logo's geplaatst door Google in het teken van wetenschappers, onderzoekers en andere wiskundigen kunt bekijken. Overigens werkt het geanimeerde logo niet in browsers Internet Explorer 7 en Internet Explorer 8 maar uiteraard wel in Internet Explorer 9, Internet Explorer 10, Google Chrome, Firefox, Safari en ook Opera.

Alle logo's geplaatst door Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Leonhard Euler

Euler was de zoon van de hervormde predikant Paul Euler en zijn vrouw Margarete Brucker. Hij had ook nog twee jongere zussen, Anna Maria en Maria Magdalena. Vlak na dat Leonhard was geboren verhuisde het gezin naar Riehen, in de buurt van Bazel waar hij het grootste deel van zijn kindertijd doorbracht. Zijn vader was bevriend met Johann Bernoulli die toen werd gezien als een van de belangrijkste wiskundige van Europa en hij zou uiteindelijk ook de meeste invloed hebben op Leonhard. Euler ging in Bazel naar een Latijnse school maar hier werd toen nog geen wiskundeonderwijs gegeven. In 1720 schreef hij zich in aan de filosofische faculteit van de Universiteit van Bazel. Het curriculum van deze universiteit was nog beperkt en twee jaar later studeerde hij af in de filosofie.

Na zijn afstuderen schreef Leonhard zich in aan de theologische faculteit op aandringen van zijn vader die graag wilde dat hij ook predikant zou gaan worden. Hij leerde hier naast de theologische vakken ook Grieks en Hebreeuws. Na aan hem voorgesteld te zijn had Johann Bernoulli geweigerd om Euler onderwijs in de wiskunde te geven, wel mocht Leonhard elke zaterdagmiddag bij hem op bezoek om vragen te stellen of uitleg te vragen over onderdelen waar Euler bij zijn zelfstudie wiskunde was vastgelopen. Johann Bernoulli zag het talent voor wiskunde van Leonhard al snel en hij wist uiteindelijk Paul Euler ervan te overtuigen dat zijn zoon een groot wiskundige zou kunnen gaan worden.

In 1727 deed Leonhard Euler voor het eerst mee aan een wiskundewedstrijd die periodiek werd uitgeschreven door de Parijse Academie. Hij eindigde op dat moment als tweede, de eerste plaats was voor Pierre Bouguer. Euler zou uiteindelijk deze jaarlijkse prijs twaalf keer weten te winnen. In dezelfde periode waren de zonen Daniël en Nicolaas van Johann Bernoulli werkzaam aan de Russische Academie van Wetenschappen. In 1726 overleed Nicolaas en zijn broer nam zijn taken op het gebied van wiskunde en natuurkunde over.

Daniël gaf toen het advies om Euler de taken van Nicolaas op het gebied van de fysiologie over te laten nemen en Leonhard ging in november 1726 op dit aanbod in. Hij vertrok echter pas in het voorjaar van 1727 naar Sint-Petersburg, dit omdat hij eerst zeker wilde weten of hij in niet aanmerking kon komen voor een hoogleraarschap natuurkunde aan de universiteit van Bazel. Hij begon met een juniorfunctie binnen de medische afdeling maar werd al snel gepromoveerd naar een positie binnen de wiskunde-afdeling. Hij leerde snel Russisch en paste zich aan het leven in Sint-Petersburg aan. In 1731 werd hij tot hoogleraar in de natuurkunde benoemd. Twee jaar later had zijn vriend Daniël genoeg van de censuur en de vijandigheid die hij in Sint-Petersburg moest verdragen en hij keerde terug naar Zwitserland. Leonhard volgde hem op als het hoofd van afdeling wiskunde

In 1734 trouwde Leonhard met Katharina Gsell en samen kregen ze dertien kinderen waarvan slechts vijf de jeugd overleefden. Bezorgd over de politieke onrust verhuisde Euler in 1741 naar Berlijn om op uitnodiging van Frederik de Grote een benoeming aan de Berlijnse Academie te aanvaarden. Hier woonde hier 25 jaar en schreef meer dan 380 artikelen. Hij publiceerde twee werken waaraan hij zijn grootste bekendheid aan zou ontlenen. Het betrof een tekst over functies, en een boek over differentiaalrekening.

Leonhard werd gevraagd om de privéleraar te worden van het nichtje van Frederik de Grote, de prinses van Anhalt-Dessau. Hij stuurde haar meer dan 200 brieven die later werden gebundeld tot een brievenboek. Het boek bevatte uitleg over diverse natuurkundige en wiskundige onderwerpen en gaf tevens inzicht in Eulers persoonlijkheid. Het boek bereikte een groot publiek en werd in heel Europa uitgegeven, later ook in de Verenigde Staten. Leonhard Euler moest uiteindelijk de Berlijnse Academie verlaten, dit kwam gedeeltelijk door een conflict dat Euler had met Frederik de Grote.

Euler keerde toen terug naar Sint-Petersburg en in 1766 aanvaardde Euler een uitnodiging om terug te keren naar de Academie van Sint-Petersburg waar hij tot aan zijn dood zou blijven werken. In 1783 overleed hij aan de gevolgen van een hersenbloeding. Zijn grafrede voor de Franse Académie des Sciences werd geschreven door de Franse wiskundige en filosoof markies Nicolas de Condorcet. Hij merkte op il cessa de calculer et de vivre. hij stopte met rekenen en leven. Meer over Leonhard Euler lees je hier.

Lees meer over: ,