Léon Foucault op homepage Google met Slinger van Foucault

Het was alweer even geleden dat er voor het laatst een logo was te zien op de Nederlandse homepage van Google, dit was een geanimeerd logo geplaatst op 22 augustus ter ere van Claude Debussy. Vandaag is daar het volgende logo en ook deze doodle is geanimeerd. Het gaat om een logo die in het teken staat van Léon Foucault, een Frans natuurkundige die werd geboren op 18 september 1819 in Parijs (194 jaar geleden). Hij was de zoon van een uitgever en hij begon aanvankelijk met een studie medicijnen, echter vanwege zijn angst voor bloed besloot hij na een bepaalde tijd om te stoppen met het studeren van medicijnen en door te gaan met het studeren van natuurkunde.

Slinger van Foucault

Léon Foucault werd name bekend door de Slinger van Foucault, een instrument door de natuurkundige bedacht om de draaiing van de aarde mee aan te tonen en tevens vandaag verwerkt in het logo van Google. De slinger van Foucault is een lange slinger die geheel vrij kan oscilleren. De slinger moet in staat zijn om urenlang in beweging te blijven, want als men de slinger handmatig in beweging houdt, kan men gewild of ongewild ook het slingervlak beïnvloeden. Dit kan bereikt worden door een zeer lange slinger te maken, met een zwaar gewicht aan de onderzijde. Een slinger van Foucault werd voor het eerst tentoongesteld op 26 maart 1851, vanaf het plafond van het Panthéon in Parijs. De eerste slinger bestond uit een 28 kilogram zware bol hangend aan een 67 meter lang touw.

Om de beweging van de slinger waar te nemen had Foucault de vloer van het Pantheon met zand bedekt. De slinger trok een klein streepje door het zand tijdens zijn beweging. Na een uur was het slingervlak al behoorlijk van stand veranderd ten opzichte van de vloer. Het experiment van Foucault is met regelmaat herhaald, er hangt bijvoorbeeld een slinger in de sterrenwacht in Lattrop. Deze slinger wordt in beweging gehouden door een elektromagneet in de vloer midden onder de slinger. Sinds 1855 stelde het Museum van kunsten en beroepen in Parijs de originele slinger ten toon maar de originele Foucault pendulum verhuisde in 1995 naar het Panthéon. In het museum is een kopie te vinden.

Gyroscoop en Wervelstroom

Naast de Slinger van Foucault verklaarde Léon Foucault in 1851 het principe achter de gyroscoop. Een gyroscoop is een rotatiesymmetrische massa die om zijn as kan draaien (Tol) en Foucault gebruikte de gyroscoop voor zijn experiment om aan te tonen dat de aarde om zijn eigen as draait. In 1852 stelde hij uit de Griekse woorden "gyros" en "skopein" de naam samen die "cirkel" en "zien" betekenen. Doordat in 1860 de eerste elektromotoren beschikbaar kwamen leidde dit tot de ontwikkeling van het gyrokompas.

Tevens ontdekte Foucault de kracht van wervelstroom ook wel Foucaultstroom genoemd. Wervelstromen zijn elektrische stromen die bedoeld of onbedoeld geïnduceerd worden in een (platte) geleider. Als laatste ontwikkelde Foucault een manier om parabolische en sferische spiegels, gebruikt in spiegeltelescopen, op hun vormnauwkeurigheid te testen.

De Foucaultkrater op de maan is naar hem genoemd, op 22 maart 1984 werd een planetoïde naar hem vernoemd en daarnaast is hij één van de 72 Fransen wiens namen op de Eiffeltoren staan gegrift. Léon Foucault overleed op slechts 48-jarige leeftijd op 11 februari 1868 in de hoofdstad van Frankrijk. Hij ligt begraven op Cimetière de Montmartre.

Een overzicht van alle geplaatst logo's door Google sinds 1998 bekijk je hier.

Google Doodle:

Lees meer over: ,