Lente logo op de homepage Google

Google viert vandaag op diverse homepages van de zoekmachine het begin van de lente met een geanimeerd logo. Te zien is in het geanimeerde logo hoe een met zwarte lijnen getekend poppetje zijn tuintje water geeft waarna er diverse plantjes en bloemen groeien.

Lentepunt

De start van de astronomische lente op het noordelijk halfrond is pas officieel vanmiddag om 17:57 uur Nederlandse tijd. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Deze equinox, ook nachtevening genoemd treedt altijd op rond 20 maart en op of rond 23 september. Dit is het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Door precessie verschuift het lentepunt langzaam in westelijke richting, waarbij het zich verplaatst over ongeveer één graad per 71,58 jaar. In ons schrikkeljaarsysteem corrigeren we echter voor de precessie door om de vier jaar een schrikkeldag in te voeren. Hierdoor blijft het lentepunt altijd op of rond 21 maart vallen. Detail is overigens dat de meteorologische lente al op zaterdag 1 maart is begonnen.

Omdat het verschuivende lentepunt als nulpunt van het hemelcoördinaatstelsel gebruikt wordt moet bij vermelding van posities altijd aangegeven worden voor welk tijdstip deze gelden. Dit wordt de epoche genoemd. De equinox 2000.0 ofwel de standaardepoche J2000, is de positie waar het lentepunt zich bevond op 1 januari 2000, 12:00 h.

Qua temperatuur zit het vandaag in Nederland wel goed met een middagtemperatuur van 19 graden. Helaas is de temperatuur alleen vandaag zo hoog, op vrijdag zal de middagtemperatuur weer liggen rond een graad of 10 met een neerslagkans van 90 procent, ook op zaterdag en op zondag zal de middagtemperatuur liggen rond een graad of 10. In de komende week zal helaas 's nachts de temperatuur wel weer sterk gaan dalen.

Andere logo's in het teken van jaargetijden

Google viert al jaren de verschillende jaargetijden met logo's maar bijna nooit worden alle jaargetijden in het zelfde jaar gevierd. Zo vierde Google afgelopen jaar alleen het begin van de zomer en het begin van de winter, in beide gevallen met geanimeerde logo's. Alleen in 2009 werd het begin van zowel de lente, de zomer, de herfst als de winter gevierd. In de logo's in het teken van zowel de lente als de herfst werd toen Rupsje Nooitgenoeg gebruikt.

Afgelopen jaar nog schakelde Google een andere ontwerper in om een logo te maken voor de start van een jaargetijde, dit was de tweede keer dat dit gebeurde. De eerste keer was in 2011 toen de Japanse kunstenaar Takashi Murakami werd gevraagd. Een overzicht van alle doodles geplaatst door Google in het teken van jaargetijden bekijk je op deze pagina.

Lente

Lees meer over: ,