Label ‘Voor mobiel’ in Nederlandse Google voor mobielvriendelijke sites

Label ‘Voor mobiel’ in Nederlandse Google voor mobielvriendelijke sites

Recent werd al duidelijk dat Google begonnen was met het markeren van mobielvriendelijke websites in de mobiele zoekmachine. Het labeltje geeft je als gebruiker aan dat een website geoptimaliseerd is voor gebruik op een mobiel apparaat, het labeltje wordt indien van toepassing geplaatst onder de URL van de betreffende website, voor de korte omschrijving. Na de aankondiging afgelopen maand is Google begonnen met het uitrollen van het labeltje naar lokale versies van de zoekmachine waaronder naar de Nederlandse versie. In de Nederlandse zoekresultaten gaat het om het label "Voor mobiel".

google_voor_mobiel

Een website moet uiteraard wel aan een aantal eisen voldoen om het labeltje te krijgen.

  • Als eerste mogen er geen plugins gebruikt worden die niet op mobiele apparaten werken, denk bijvoorbeeld aan Flash.
  • De tekst op een pagina moet leesbaar zijn zonder dat het nodig is om in te zoomen. Een basisgrootte van 16 pixels wordt geadviseerd door Google.
  • De pagina moet zich automatisch kunnen aanpassen aan het scherm (Responsive) zodat een bezoeker niet horizontaal hoeft te scrollen of hoeft in te zoomen.
  • Er moet genoeg ruimte zitten tussen links zodat deze makkelijk aangeklikt kunnen worden. Een vrije ruimte van minimaal 32 pixels zowel horizontaal als verticaal wordt aanbevolen.

Testen of een website mobielvriendelijk is kan middels de recent gelanceerde tool 'Mobielvriendelijke test'. Verder optimaliseren kan met behulp van bijvoorbeeld PageSpeed Insights. Daarnaast bestaat er in Webmaster Tools een rapport Mobiele Bruikbaarheid om je te helpen met het vinden van issues die mobiele bezoekers mogelijk ondervinden.