Koninklijke Bibliotheek en Google tekenen overeenkomst

Vandaag werd er een overeenkomst getekend tussen de nationale bibliotheek van Nederland en Google. Dit betekent dat meer dan 160.000 rechtenvrije boeken uit de 18e en 19e eeuw worden gescand en vrij toegankelijk gemaakt worden via Google Books, de websites van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Europeana.

Aangezien er op deze boeken geen auteursrecht meer rust, vallen ze onder het publieke domein. De gedigitaliseerde boeken zullen volledig doorzoekbaar en gratis toegankelijk worden gemaakt via Google Books, de verschillende websites van de Koninklijke Bibliotheek en uiteindelijk via Europeana.eu van de Europese Unie.

De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18e en 19e eeuw, handig voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als in de rest van de wereld.

De Koninklijke Bibliotheek maakte begin dit jaar nog bekend alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te willen digitaliseren. Deze overeenkomst tussen beide vormt onderdeel van de strategie van de bibliotheek om deze ambitie te realiseren. Google sloot al eerder vergelijkbare overeenkomsten af in het buitenland.

Het scannen zal een aantal jaren in beslag nemen. Nadat het scanproces is voltooid, komen de boeken terug in de magazijnen, zodat ze ook weer in de leeszaal beschikbaar kunnen worden gesteld.

Lees meer over: ,