Klok iOS 6 lijkt te veel op stationsklok van de Zwitserse Spoorwegen

Met de komst van iOS 6 hebben de iPad 2 en de iPad 3 een klok gekregen, iets wat tot op heden nog ontbrak. Het blijkt nu echter dat de klok in het mobiele besturingssysteem toch wel erg lijkt op de stationsklok van de Zwitserse Spoorwegen. De Zwitserse klok is een ontwerp van Hans Hilfiker binnen vormgeverskringen gezien als een iconisch ontwerp.

Inmiddels bevindt het design zich in de collectie van het MoMa, het Museum of Modern Art, in New York. Het auteursrecht ligt bij de Schweizerische Bundesbahnen en een woordvoerder heeft al laten weten dat het bedrijf gevleid is door het gebruik van het ontwerp maar wel van mening is dat de klok ongeoorloofd is gekopieerd. Daarom wil het bedrijf wil een rechterlijke procedure wil ze een financiële vergoeding gaan afdwingen.

Merk

Volgens Knijff Merkenadviseurs is het ontwerp als merk beschermd. Het Nederlandse merkenbureau zegt dat hoewel uurwerken er in allerlei soorten en variaties zijn de gelijkenis tussen beide klokken niet valt te ontkennen. "De Zwitserse Spoorwegen zouden het Apple nog flink lastig kunnen maken." aldus Erwin Haüer van Knijff Merkenadviseurs. Hieronder zie je de klok van Apple links en de klok van de Zwitserse Spoorwegen rechts.

Bron afbeelding: crave.cnet.co.uk

Lees meer over: , ,