Klachten Google Street View België

Sinds de lancering afgelopen woensdag van Street View in België hebben tientallen Belgen klachten ingediend bij de Belgische Privacycommissie. Een aantal mensen hebben een klacht ingediend over het feit dat hun woning online zichtbaar is en een aantal klachten zijn afkomstig van personen die herkenbaar in beeld zijn gebracht.

Dit laatste zou in principe niet mogen voorkomen omdat Google automatisch gezichten en nummerborden onherkenbaar maakt maar schijnbaar is dat niet overal goed gegaan. De Privacycommissie verwijst in principe alle burgers door naar Google. In het geval dat de problemen niet worden opgelost kan men zich alsnog melden bij de Privacycommissie.

Politievakbond

Ook de politievakbond Sypol is bezorgd over Street View, de dienst is volgens Jean-Marie Hottat van Sypol een fantastisch werktuig voor de boeven. "Wij gaan zien met wie we kunnen gaan spreken om dat ding van het systeem te krijgen, want voor ons is dat tegen de politiewerking.", "Wij moeten van alles en nog wat proberen te doen om de mensen bewust te maken voor de diefstallen en dan krijgen de boeven zo'n werktuig. Dat is onmogelijk. Dat is onbegonnen werk voor de politiediensten." aldus Jean-Marie Hottat.

Probleem melden

Mocht je niet willen dat je huis te bekijken is op deze manier dan kan er een verzoek worden ingediend om een huis onzichtbaar te maken. Ga hiervoor eerst naar Google Maps en zoek je eigen huis op. Klik daarna onderin het scherm op de link 'Probleem melden'. Er opent dan een nieuwe pagina om een bericht te verzenden naar Google.

Direct bovenaan de pagina achter de vraag, 'Waarom meldt u deze street view?' klik op Privacyproblemen en kies daarna voor 'Mijn huis'. Selecteer vervolgens 'Ik heb een foto van mijn huis gevonden die ik onherkenbaar wil laten maken' en vul de overige gegevens in.