Journalist undercover in fabriek waar iPhone 5 wordt gemaakt

Een journalist is namens de Shanghai Evening Post undercover gegaan in de fabriek van Foxconn waar de nieuwe iPhone 5 wordt geproduceerd. De krant stuurde de journalist naar de fabriek om te gaan solliciteren om zodoende verslag te doen van de arbeidsomstandigheden. Dit begon met een training van zeven dagen waarna de journalist echt aan de slag kon in de fabriek, hij wist het echter maar drie dagen vol te houden vanwege de slechte omstandigheden. Werknemers krijgen eten en onderdak van het bedrijf maar slapen in de slaapzalen was geen prettige ervaring vanwege de lucht van afval en insectenplagen. Op de fabriek zouden opzichters zelfs een werknemer 10 minuten in de hoek hebben gezet omdat diegene in slaap was gevallen tijdens de nachtdienst.

In het team waar de journalist deel van uitmaakte kregen twee werknemers de taak om de kwaliteit te controleren en zij kregen elke twee 10 minuten pauze. De rest van het team moest non-stop doorwerken en werden tevens onder druk gezet om over te werken.

Foxconn laat in een reactie weten de verantwoordelijkheid voor de werknemers serieus te nemen en een verbeterde werksfeer te willen creƫren, er wordt elke dag vooruitgang geboekt claimt het bedrijf. Het bedrijf is al regelmatig in het nieuws geweest vanwege de arbeidsomstandigheden en deed eerder dit jaar de belofte de omstandigheden te gaan verbeteren, dit na een bezoek van Apple (CEO Tim Cook) en de Fair Labor Association.

Recent was nog in het nieuws dat studenten verplicht stage zouden moeten lopen in de fabriek voor de productie van kabels voor de iPhone 5, Foxconn ontkende echter dat het ging om een verplichting en gaf aan dat de studenten vrij waren om te stoppen wanneer ze zouden willen. De studenten zouden 6 dagen per week, 12 uur per dag moeten werken voor slechts 220 euro, eten en onderdak moesten de studenten zelf betalen van dit geld.

Lees meer over: ,