Joe Green had kans om rijk te worden dankzij beursgang Facebook

Met oog op de beursgang van Facebook morgen heeft Mashable.com een lijstje samengesteld van 15 personen en bedrijven die een perfecte kans hadden om morgen flink te cashen maar door bepaalde beslissingen ooit genomen nu veel mislopen.

Joe Green

De nummer 1 op de lijst is misschien wel de meest opmerkelijke en is iemand die vanaf het begin betrokken had kunnen zijn bij het sociale netwerk, Joe Green. Green was namelijk een van Mark Zuckerberg's huisgenoten op de universiteit van Harvard en werkte samen met hem aan het toenmalige 'hot or not' concept genaamd Facemash.

Hij kreeg het advies van Zuckerberg om te stoppen met school om samen met hem een nieuw bedrijf te starten maar Green besloot op dat moment om het advies van zijn vader, een professor op te volgen en het niet te doen. Had Green wel meegegaan naar het nieuwe bedrijf van Zuckerberg dan was hij nu binnen geweest met ongeveer 400 miljoen dollar. In plaats daarvan besloot Green om zijn liefde voor de politiek te volgen en zodoende werkte hij in 2004 mee aan de verloren presidentscampagne van John Kerry.

Bedrijven

In de lijst worden ook een aantal bedrijven genoemd die ooit een bod hebben uitgebracht op Facebook. Als eerste was dat het sociale netwerk Friendster dat een bedrag van 10 miljoen dollar bood voor maar dit werd door Facebook niet echt serieus genomen.

Een bekend bod was er van Yahoo in 2006 van 1 miljard dollar. Hoewel Mark Zuckerberg op dat moment enkele honderden miljoenen dollars had kunnen verdienen veegde hij het bod van tafel. Yahoo dacht op dat moment dat Facebook tegen 2015 zo'n 83 miljoen gebruikers zou hebben. Ook in 2006 bood het bedrijf Viacom 750 miljoen dollar voor Facebook echter wilde Mark Zuckerberg toen 2 miljard dollar hebben. Viacom zag dit niet zitten en vond het gevraagde bedrag, wat nu een koopje zou zijn, veel te hoog.

In 2007 bood Microsoft 15 miljard dollar voor het netwerk maar ook dit werd van tafel geveegd, in plaats daarvan wist Microsoft later alsnog voor 240 miljoen dollar een klein aandeel te kopen (1.6 procent) in het bedrijf wat nu met de beursgang mogelijk 1.6 miljard dollar waard zou kunnen zijn. Microsoft heeft al laten weten een gedeelte van de aandelen te gaan verkopen wat goed zou kunnen zijn voor 250 miljoen dollar en zodoende is de investering dan direct met tevens een kleine winst van 10 miljoen dollar terugverdient.

Het schijnt overigens zo te zijn dat het sociale netwerk in 2007 het bod van 240 miljoen dollar van Microsoft verkoos boven vergelijkbare aanbiedingen van Google en Yahoo.

Lees meer over: ,