iPhone: Kopen vanuit Apps uitschakelen

Zaterdagavond was er in het consumentenprogramma Kassa een item over aankopen vanuit applicaties voor de iPhone. Het ging in het prorgramma om kinderen die bijvoorbeeld gratis spelletjes spelen en binnen een aantal klikken bepaalde uitbreidingen kunnen kopen zonder dat er hierop verdere controle is.

Het gaat dan met name om het moment dat een applicatie net is gedownload. Na het invoeren van het iTunes wachtwoord om de applicatie te downloaden blijkt er een gat van 15 minuten te zijn waarbij er zonder registratie aankopen gedaan kunnen worden. Kinderen zien de meldingen voorbij flitsen en accepteren deze vrijwel direct met eventueel als gevolg dat de ouders een flinke rekening gepresenteerd krijgen als hier niet op wordt gelet. In het programma werd als voorbeeld het spel Smurfs' Village genomen.

Het spel evenals een hoop andere spelletjes en applicaties hebben een 'In App Purchase' (Kopen vanuit Apps) optie om zodoende vanuit de applicatie snel bepaalde uitbreidingen te kunnen aanschaffen, op zich een handige mogelijkheid. Maar heb je kinderen en wil je dit soort zaken voorkomen dan kan 'In App Purchase' eenvoudig uitgeschakeld worden.

Ga hiervoor naar de Instellingen van je toestel en druk daarna op Algemeen. Zoek dan in het overzicht 'Beperkingen' op en druk bovenaan op de knop 'Schakel beperkingen in'.

Er zal dan gevraagd worden om een code, vul deze in. Je komt dan weer in het overzicht terecht, zoek hier nu de vermelding 'Kopen vanuit Apps' op en schakel de optie uit.

Op deze manier kan deze optie uitgeschakeld worden, eventueel kun je hier dan nog extra beperkingen instellen. Een ander alternatief is om direct uit te loggen na het downloaden van de applicatie of je credit card gegevens te verwijderen.

Lees meer over: , ,