iPhone houdt automatisch bij waar je geweest bent

Onderzoekers Pete Warden en Alasdair Allan hebben ontdekt dat alle iPhones ongevraagd bijhouden waar ze zijn geweest. In een onversleuteld bestand slaat de telefoon de lengtegraad en breedtegraad op en combineert dit met een timestamp zodat de locatie gekoppeld kan worden aan een datum en tijdstip. Zodoende kan bekeken worden waar je bent geweest in de afgelopen tijd. De gegevens zijn zowel op de telefoon te vinden als op de computer waarmee het toestel wordt gesynchroniseerd.

Pete Warden en Alasdair Allan kwamen tot de ontdekking toen ze op hun computers het bestand vonden met de gegevens. Beide heren geven aan dat het een behoorlijke bedreiging is van de privacy van mensen met een iPhone. Het wordt zo wel erg makkelijk voor opsporingsinstanties om iemands gangen na te gaan.

Telecombedrijven

Dezelfde gegevens zijn ook in handen van telecombedrijven maar hier is het zo dat de gegevens voor een bepaalde periode beveiligd worden opgeslagen. Alleen aan bijvoorbeeld de politie worden gegevens overhandigd als een rechter hiertoe beslist. In het geval van Apple gaat het dus om een onversleuteld bestand waardoor iedereen met toegang tot het toestel of de computer van de bezitter de informatie kan bekijken.

Apple

Dat de gegevens worden opgeslagen is het eerste punt maar aansluitend daarop mogen de gegevens ook worden gebruikt door Apple en worden gedeeld. Dit is te vinden in de privacyvoorwaarden. Hier staat in vermeld dat Apple het recht heeft om continue bij te houden waar het toestel zich bevindt en de informatie eventueel te delen met derden.

Video

Hieronder een video van de twee onderzoekers waarin de gevonden gegevens op een kaart worden getoond. Dit is gedaan met behulp van een applicatie die beiden heren ontwikkelden waarmee de gegevens tevoorschijn zijn te halen.

Lees meer over: ,