iOS 7 gepresenteerd door Apple met nieuw uiterlijk [screenshots]

iOS 7 Vanavond begon om 19:00 uur Nederlandse tijd in het Moscone Center in San Francisco de jaarlijkse Worldwide Developers conferentie van Apple en zoals verwacht heeft het bedrijf de nieuwe versie van mobiel besturingssysteem iOS gepresenteerd. In lijn met de geruchten van de afgelopen maanden heeft de nieuwe versie van iOS een aangepast uiterlijk gekregen schoner en vooral platter vergeleken met voorgaande versies van iOS, het betreft de grootste redesign sinds de komst van de eerste iPhone in 2007.

Statistieken

Zoals gebruikelijk bij dit soort evenementen werden er eerst de nodige statistieken gedeeld door CEO van Apple, Tim Cook. Hij begon met het vertellen dat er 50 miljard applicaties zijn gedownload uit de App Store, een mijlpaal die afgelopen maand werd bereikt en is nog altijd meer dan concurrent Google Play. Er zijn nu meer dan 900.000 applicaties beschikbaar voor de iPhone, iPad en iPod touch waarvan 375.000 specifiek ontworpen voor de iPad. Er zijn 575 miljoen accounts. Inmiddels heeft Apple meer dan 10 miljard dollar betaald aan de ontwikkelaars van applicaties. Daarnaast ging Tim Cook nog even in op de winkels van het bedrijf, er zijn nu 407 Apple Stores wereldwijd in 14 landen.

Apple heeft nu meer dan 600 miljoen iDevices verkocht wereldwijd, de apparaten worden gemiddeld meer gebruikt volgens het bedrijf dan apparaten met Android. 97 procent van iOS-gebruikers geeft aan tevreden te zijn met het mobiele besturingssysteem en 73 procent is zeer tevreden. Meer dan 93 procent van de gebruikers beschikt over de laatste versie van iOS, een groot verschil met Android. iCloud heeft nu 300 miljoen gebruikers.

iOS 7

Dan de nieuwe versie van iOS. Zoals hierboven aangegeven beschikt de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem over een nieuw veel platter uiterlijk. Alles is nieuw zoals de iconen, achtergronden, lettertypes, en logo's. Tevens zijn alle applicaties van Apple aangepast aan het nieuwe design, zoals de klok, de weerapp, en de agenda.

Zo is er een nieuw vergrendelscherm waarbij je nu omhoog moet swipen in plaats van links naar rechts om een toestel te ontgrendelen, het bekende schuifbalkje is dus verdwenen en alleen een tekst blijft over. Na het ontgrendelen zorgt het naar boven vegen voor een geheel nieuw menu met allerlei instellingen. In het menu kan onder andere snel het volume worden aangepast, schermhelderheid maar ook kan hier de vliegtuigmodus worden ingeschakeld evenals Niet Storen. Nieuw is de mogelijkheid om de flitser van het toestel als zaklamp te gebruiken, hiervoor moest tot op heden altijd een aparte applicatie worden gedownload uit de App Store. Handig is dat mappen op het thuisscherm nu uit meerdere pagina's kunnen bestaan zodat je meer applicaties kunt plaatsen in een map.

Browser Safari is bijgewerkt en heeft een minder hoge adresbalk gekregen. Nieuw is dat de adresbalk is samengevoegd met de zoekfunctie, iets wat recent gebeurde met Google Chrome voor iOS en Android. Tabbladen worden in een nieuwe 3D weergave getoond en er kunnen meer tabbladen tegelijkertijd worden geopend. Een andere nieuwe feature is AirDrop om snel foto's te delen van apparaat naar apparaat, te vinden onder Delen. Dan zijn er aan de camera-applicatie filters toegevoegd. Foto's worden beter en automatisch gesorteerd op basis van datum en locatie. Er is multitasking voor alle applicaties.

Dan Siri. De persoonlijke assistent heeft een nieuwe meer menselijke stem gekregen, er is zowel een vrouwelijke stem als een mannelijke stem toegevoegd in het Engels, Duits en Frans. Twitter en Wikipedia en zoekresultaten van zoekmachine Bing zijn geïntegreerd. In de App Store is de knop Update Alles verdwenen, applicaties worden nu automatisch bijgewerkt. Aan de muziekapplicatie is iTunes Radio toegevoegd. De streaming muziekdienst bevat featured stations met muziek populair op Twitter. Daarnaast is het mogelijk om eigen stations aan te maken en te delen. Nieuw is Activation Lock waarmee op een gewist apparaat nog wel het wachtwoord van een account moet worden ingevuld.

Hieronder een aantal screenshots van iOS 7, klik voor een vergroting.

iOS 7 voor de iPhone zal vanaf vandaag beschikbaar komen voor ontwikkelaars, iOS 7 voor de iPad zal in de komende weken beschikbaar komen voor ontwikkelaars. De definitieve versie zal in de herfst door Apple worden uitgebracht, vermoedelijk zal het bedrijf dan ook een nieuwe iPhone gaan presenteren. De nieuwe versie van iOS is er voor de iPhone 4, iPhone 4S, de iPhone 5, de iPad 2, 3 en 4, de iPad Mini en de iPod Touch.

Een volledig overzicht van alle nieuwe features bekijk je op apple.com/ios/ios7/

Mac

Wat betreft Mac zijn er nu 72 miljoen en de verkoop is met 100 procent gegroeid in de afgelopen vijf jaar. Zoals verwacht heeft het bedrijf tevens een nieuwe versie aangekondigd van het besturingssysteem, de naam is OS X Mavericks geworden. Met de nieuwe versie van het besturingssysteem is tevens Apple Maps toegevoegd vergelijkbaar met de kaartenapplicatie voor iOS. Een feature is onder andere om een route door te sturen naar een iPhone. iBooks is toegevoegd en er is een nieuwe versie van Safari. Ontwikkelaars krijgen toegang tot een preview, de definitieve versie zal in de herfst komen.

Dan heeft het bedrijf een nieuwe MacBook Air gepresenteerd, onder andere de accu gaat nu nog langer mee. De accu van 11 inch variant ging eerst 5 uur mee en nu tot 9 uur en de accu van de 13 inch versie 12 uur. Ook is er een nieuwe Mac Pro gericht op ontwikkelaars.

Lees meer over: , , , , , ,