Internationale Vrouwendag logo 2013 op homepage Google

Internationale Vrouwendag

Het is vandaag Internationale Vrouwendag en zodoende heeft Google op diverse homepages van de zoekmachine het bovenstaande logo geplaatst. De dag valt elk jaar op 8 maart en staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. De dag werd voor het eerst gevierd in 1911 in diverse landen waaronder Duitsland en in de Verenigde Staten.

Internationale Vrouwendag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op deze datum in 1908. De staking vond plaats in New York en was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking werd beroemd omdat de vrouwen "brood en rozen" eisten. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te gaan roepen tot Internationale Vrouwendag wat een jaar later ook gebeurde.

Internationale Vrouwendag werd in Nederland voor het eerst gevierd op 12 mei 1912 en in 1978 werd de Internationale vrouwendag officieel door de Verenigde Naties erkend.

In België wordt sinds 1971 de nationale Vrouwendag gevierd op 11 november door een deel van de Belgische vrouwenbeweging met een uitzondering voor het jaar 2005 toen de viering plaatsvond op 16 oktober. In 2003 is door senator Fatma Pehlivan een wetsvoorstel ingediend om ook in België 8 maart aan te houden en officieel tot nationale feestdag te verklaren. De behandeling van dit voorstel sleept echter al voort sinds 2004.

Achtergrondinformatie

De medewerker van Google die het logo gemaakt heeft is doodler Betsy Bauer. Ze geeft aan het een leuk thema te vinden om een logo voor te maken echter was het wel een flinke uitdaging om Internationale Vrouwendag samen te vatten in een enkel logo. Ze heeft uiteindelijke meerdere concepten gemaakt en kwam zodoende tot het bovenstaande logo.

In eerste instantie dacht ze dat het wellicht leuk was om enkele vrouwen af te beelden die simpelweg buiten plezier maakte, daarna kwam ze op het idee om de letter 'Google' te verwerken in vrouwen met verschillende achtergronden en leefstijlen. Uiteindelijk vond ze dat deze met deze ideeën niet goed genoeg Internationale Vrouwendag kon uitbeelden. Het idee voor het logo van vandaag kwam toen ze aan het sketchen was in een café.

Hieronder zie je een aantal van de concepten van Betsy. Alle andere logo's geplaatst in de afgelopen jaren in het teken van Internationale Vrouwendag bekijk je op deze pagina.

internationale_vrouwendag_2013_concept_1

internationale_vrouwendag_2013_concept_2

internationale_vrouwendag_2013_concept_3

internationale_vrouwendag_2013_concept_4

Lees meer over: ,