Internationale Vrouwendag 2015 op homepage Google

Internationale Vrouwendag 2015 op homepage Google

Het is vandaag Internationale Vrouwendag 2015 en daarom heeft Google net als voorgaande jaren een logo op de homepage geplaatst. De doodle van vandaag is te zien op alle lokale homepages van de zoekmachine en dus ook op de Nederlandse homepage.

Google plaatste voor het eerst in 2005 een logo in het teken van Internationale Vrouwendag. De jaren 2006, 2007 en 2008 werden overgeslagen maar in 2009 volgde opnieuw een doodle in het teken van deze dag. Detail bij de doodle in 2009 was dat er een kleine easter egg in het logo werd verwerkt in de vorm van een Triforce door doodler Susie Sahim. Destijds plaatste Sahim in al haar eigen creaties een Triforce als watermerk, ze stopte vrijwel direct met het plaatsen van het symbool in logo's nadat dit werd ontdekt.

Afgelopen jaar plaatste Google voor het eerst een video op de homepage. Het ging om een kleurrijke doodle, na het klikken op de afspeelknop werd er een video getoond met een groot aantal bekende vrouwen van over de hele wereld. Zo was de eerste vrouwelijke president van Litouwen, Dalia Grybauskaite te zien, Dora the Explorer en moleculair biologe Christine Van Broeckhoven uit Belgiƫ. In totaal werkten meer dan 100 vrouwen mee.

Een overzicht van alle doodles in het teken van Internationale Vrouwendag bekijk je hier.

Google Doodle

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag valt elk jaar op 8 maart en staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. De dag werd voor het eerst gevierd in 1911 in diverse landen waaronder in Duitsland en in de Verenigde Staten.

Het is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op deze datum in 1908. De staking vond plaats in New York en was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking werd beroemd omdat de vrouwen "brood en rozen" eisten. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te gaan roepen tot Internationale Vrouwendag wat een jaar later ook daadwerkelijk gebeurde.

Internationale Vrouwendag werd in Nederland voor het eerst gevierd op 12 mei 1912 en in 1978 werd de Internationale vrouwendag officieel door de Verenigde Naties erkend.

Lees meer over: ,