Internationale vrouwendag 2014 Google logo, een video met 100 vrouwen

Vandaag heeft Google op diverse homepages wereldwijd een kleurrijk geanimeerd logo geplaatst die in het teken staat van Internationale vrouwendag 2014. Het bedrijf is aan de vroege kant met het plaatsen van de doodle gezien het feit dat het pas morgen Internationale vrouwendag is, het logo zal dan ook nog tot zaterdagavond te zien zijn.

Het gaat om een kleurrijk getekend logo, na het klikken op de afspeelknop in het midden van de doodle start een video met een groot aantal vrouwen van over de hele wereld. Zo is in de video de eerste vrouwelijke president van Litouwen, Dalia Grybauskaite te zien, Dora the Explorer en moleculair biologe Christine Van Broeckhoven uit België. Er is helaas niemand uit Nederland in de video te zien. In totaal werkten meer dan 100 vrouwen mee.

De muziek gebruikt door Google is afkomstig van de groep Zap Mama, een Belgische van Congolese afkomst opgericht in 1990. Hun muziek is een mengeling van soul, gospel en Afro-Cubaanse ritmes. Ze speelden op de soundtrack van de film Mission: Impossible II.

Google plaatst al enkele jaren logo's in het teken van deze dag en dit jaar gaat het voor het eerst om een geanimeerd logo. Een werkende kopie van het huidige logo plus een overzicht van de voorgaande doodles geplaatst voor deze dag bekijk je op deze pagina.

Internationale vrouwendag 2014

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag valt elk jaar op 8 maart en staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. De dag werd voor het eerst gevierd in 1911 in diverse landen waaronder in Duitsland en in de Verenigde Staten.

Het is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op deze datum in 1908. De staking vond plaats in New York en was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking werd beroemd omdat de vrouwen "brood en rozen" eisten. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te gaan roepen tot Internationale Vrouwendag wat een jaar later ook daadwerkelijk gebeurde.

Internationale Vrouwendag werd in Nederland voor het eerst gevierd op 12 mei 1912 en in 1978 werd de Internationale vrouwendag officieel door de Verenigde Naties erkend.

In België wordt sinds 1971 de nationale Vrouwendag gevierd op 11 november door een deel van de Belgische vrouwenbeweging met een uitzondering voor het jaar 2005 toen de viering plaatsvond op 16 oktober. In 2003 is door senator Fatma Pehlivan een wetsvoorstel ingediend om ook in België 8 maart aan te houden en officieel tot nationale feestdag te verklaren. De behandeling van dit ingediende voorstel sleept echter al voort sinds 2004.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,