Instant voorbeelden in zoekresultaten Google

Onlangs dook de functie al op als experiment, previews van websites direct naast de zoekresultaten. Nu zijn deze voorbeelden definitief doorgevoerd maar standaard uitgeschakeld. Naast de titel van elk zoekresultaat is een lichtblauw vergrootglas geplaatst, het klikken hierop activeert de screenshots voor alle resultaten.

Het activeren houdt in dat er een screenshot van de website wordt getoond zodra je met de muis op een zoekresultaat gaat staan, je hoeft hier dus niet voor op het vergrootglas te gaan staan. Het klikken op een afbeelding opent direct de desbetreffende pagina. In sommige gevallen zal Google ook de zoekterm in oranje weergeven in de screenshot zodat je meteen ziet waar die staat en of dat hetgene is wat je zocht.

Overigens kan het voorkomen dat een video of Flash content in de screenshot wordt getoond als een 'Puzzelstukje'. Google werkt nog aan een oplossing voor dit probleem.

Zodra je opnieuw op het vergrootglas achter een willekeurig zoekresultaat klikt worden de previews weer uitgeschakeld en wordt het vergrootglas lichtblauw. Tevens worden standaard zoekresultaten voorzien van een blauwe achtergrond zodra je er met de muis op gaat staan, zowel als de voorbeelden zijn ingeschakeld als uitgeschakeld.

Webmasters

Heb je een eigen website en wil je niet dat Google een screenshot toont van je website dan is er een mogelijkheid om dit te voorkomen. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van de nosnippet metatag. Er zit wel een nadeel aan en dat is dat Google dan ook geen fragmenten meer gebruikt. Meer daarover in de tutorial: Voorkom snippet Google.

Uitproberen

De previews worden in de komende dagen in meer dan 40 talen beschikbaar gemaakt dus het kan goed zijn dat je nu nog geen vergrootglas ziet staan. Wil je het nu al wel vast uitproberen dan is dat via de volgende link mogelijk: Instant Previews.

Bing

Concurrent Bing heeft een vergelijkbare functie maar pakt het anders aan. Naast de zoekresultaten staat een preview van een website maar deze bestaat alleen uit tekst plus links naar onderdelen van de website en opties om de site te delen. Het is dus even de vraag wat in dit geval handiger is qua gebruik, screenshots of alleen tekst met links naar onderdelen van een website. Hieronder screenshots van Bing en Google.

Preview Bing

Preview Google

Lees meer over: ,