Howard Carter Google logo, ontdekker graf Toetanchamon

Google Doodle:

Vandaag staan vrijwel alle homepages van Google in het teken van de geboortedag van de Britse archeoloog Howard Carter. Carter werd geboren op 9 mei 1874 en was vanaf 1899 inspecteur-generaal van de monumenten van Opper-Egypte, hij wist wereldfaam te vergaren als ontdekker van het graf van de Egyptische farao Toetanchamon.

Howard Carter deed veel opgravingen in Egypte waarmee hij al mee begon op 17-jarige leeftijd in 1891. Op dat moment werkte hij aan de opgraving van Beni Hassan, de graven van de prinsen en prinsessen uit het Middenrijk. Pas later kwam hij onder de hoede van de egyptoloog professor W.M. Flinders Petrie. Hij was 25 jaar toen hij een baan aangeboden kreeg door de Egyptische Oudheidkundige dienst waar hij vervolgens slechts zes jaar in dienst was want in 1905 nam hij weer ontslag vanwege een conflict.

Toetanchamon

Twee jaar later in 1907 werd hij voorgesteld aan George Herbert, de graaf van Carnarvon en hij zorgde ervoor dat Carter zijn werk voort kon zetten. Al snel kreeg hij de leiding over alle opgravingen van Carnarvon. George Herbert zorgde tevens voor de financiering van de zoektocht naar de tombe van de op dat moment nog onbekende farao Toetanchamon. Het was op 4 november 1922 toen hij de ongeschonden tombe ontdekte, op 16 februari 1923 opende hij de grafkamer en zag toen voor het eerst de sarcofaag van Toetanchamon.

Toetanchamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte die eigenlijk alleen beroemd werd vanwege het net genoemde feit dat zijn graf op moment van de ontdekking nog vrijwel ongeschonden was, op dat moment een van de weinige. Het relatief kleine graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen. Oud werd de farao niet, hij overleed op 19-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ontsteking in zijn knie en malaria.

Vloek van de farao

Nadat Howard Carter alle vondsten had geïnventariseerd trok hij zich terug uit de archeologie om verzamelaar te worden. Hij overleed in 1939 op 64-jarige leeftijd. Detail hierbij is dat zijn relatief hoge leeftijd wordt gezien als bewijs dat hij niet is getroffen door de vloek van de farao in tegenstelling tot andere leden betrokken bij de opgraving.

Dit in zoverre dat men geloofde in die tijd dat degene die zichzelf toegang tot het graf van een farao zou verschaffen hiervoor gestraft zou worden, zodoende de naam Vloek van de farao maar inmiddels is dit achterhaald. De term bestaat overigens tegenwoordig nog steeds en wordt gebruikt voor de buikkramp die veel toeristen in Egypte oplopen.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van wetenschappers, onderzoekers, etc. bekijk je hier. Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's.

Lees meer over: ,