Hoogtepunten 2012 op Twitter

Met nog een aantal weken te gaan tot het einde van het jaar heeft Twitter net als afgelopen jaren een speciale website ingericht waarop alle hoogtepunten van 2012 zijn samengevat. Het gaat om de site 2012.twitter.com waarop zes categorieën zijn te bekijken.

De eerste categorie is de categorie Golden Tweets en hier zie je een overzicht van de berichten die dit jaar goed waren voor de meeste retweets. Wat betreft de meeste retweets is het bericht 'Four more years' vorige maand geplaatst door president Barack Obama de grote winnaar met meer dan 810.000 retweets. Op de tweede plaats een bericht van popster Justin Bieber, dit bericht werd meer dan 220.000 keer geretweet. Op de derde plaats een bericht van Packer TJ Lang, goed voor in totaal meer dan 98.000 retweets.

Hoewel er genoeg records zijn verbroken dit jaar is het record aantal tweets per seconde dit jaar niet verbroken. Dit record is van 9 december afgelopen jaar toen in Japan de animatiefilm Castle in the Sky werd uitgezonden op televisie en dit zorgde toen voor een bijzonder groot aantal berichten, het hoogtepunt lag toen op 25.088 tweets per seconde.

New voices

Op Twitter zijn er dit jaar ook een aantal nieuwe gebruikers bijgekomen die inmiddels bijzonder populair zijn. Op de website zijn deze gebruikers geplaatst in diverse categorieën waaronder TV, muziek, sport en politiek. Zo wisten dit jaar bijvoorbeeld Jeremy Clarkson, PSY, Adele, Ben Affleck, Pelé en de Paus de weg naar Twitter te vinden.

The pulse of the planet

The pulse of the planet is de tweede categorie en vat de onderwerpen samen waarover het meest werd gesproken op Twitter dit jaar. Op de eerste plaats de Olympische Zomerspelen in Londen eerder dit jaar. In totaal werden er tijdens het evenement meer dan 150 miljoen berichten geplaatst. Hardloper Usain Bolt uit Jamaica wist twee maal voor een groot aantal tweets te zorgen. De eerste keer was toen Bolt de 100 meter sprint wist te winnen wat zorgde voor 74.000 tweets per minuut, de tweede keer was toen Bolt de 200 meter won en op dat moment lag het hoogtepunt op 80.000 berichten per minuut.

Na de Olympische Zomerspelen staan de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de tweede plaats, op de dag van de verkiezingen werden er meer dan 31 miljoen berichten geplaatst. Op de derde plaats de MTV Video Music Awards, goed voor meer dan 14,7 miljoen berichten. Het Europees Kampioenschap voetbal van dit jaar staat ook in de lijst.

Only on Twitter en Trends

De categorie Only on Twitter wordt omschreven als 'Moments of serendipity and just plain awesomeness (if there is such a thing) are what we call #onlyontwitter. These are examples of Tweets that came to life organically on Twitter, and can be appreciated in an instant'. Daarnaast is er de categorie Trends eveneens onderverdeeld in categorieën.

Your year on Twitter

Ben je zelf actie op Twitter dan is er nog het onderdeel 'Your year on Twitter'. Dit is een onderdeel opgezet in samenwerking met Vizify waarmee je kunt bekijken wat je eigen hoogtepunten waren in 2012. Na het koppelen van Vizify aan je eigen account zal er gestart worden met de analyse. Zodra dit is afgerond zie je onder andere de onderwerpen waarover je het meest hebt getweet, ook wordt de Golden Tweet getoond evenals de Golden Follower. De analyse die wordt uitgevoerd door de applicatie kan even gaan duren.

Lees meer over: ,