HitmanPro.Kickstart om eenvoudig gijzelvirussen te verwijderen

Ontwikkelaar van antivirus en PC security oplossingen SurfRight heeft zojuist HitmanPro.Kickstart aangekondigd, een oplossing die gebruikers eenvoudig in staat stelt om zogenaamde gijzelvirussen te verwijderen die hun computer gegijzeld houden.

Gijzelvirussen, ook wel ransomware genoemd, vergrendelen de computer en tonen een melding van politie, Buma/Stemra of een andere instantie. Op het scherm valt te lezen dat de computer is geblokkeerd omdat de gebruiker zich schuldig zou hebben gemaakt aan een strafbaar feit op internet, bijvoorbeeld illegaal downloaden of het bekijken van pornografisch materiaal. Om de blokkering op te heffen moet een boete van 50 tot 100 euro betaald worden via prepaid kaarten van Ukash, MoneyPak of Paysafecard.

Het aantal computers dat gegijzeld wordt door gijzelvirussen stijgt wat dat betreft met de dag. “Het verwijderen van gijzelvirussen blijkt te ingewikkeld voor de doorsnee computergebruiker”, zegt Mark Loman van SurfRight. “Er zijn verschillende rescue-CD’s beschikbaar waarmee u kunt proberen om de ransomware van uw computer te verwijderen. Echter, deze rescue-CD’s starten allemaal een andere omgeving op dan uw vertrouwde Windows omgeving. Er zijn bijvoorbeeld rescue-CD’s die een Linux omgeving gebruiken waarin u met speciale tools uw harddisk moet scannen om de ransomware te vinden. Voor de meeste niet-technische gebruikers zijn deze CD’s te lastig in het gebruik en kunnen bij verkeerd gebruik zelfs leiden tot een systeem wat niet meer opstart.”

USB stick maken

HitmanPro.Kickstart is dusdanig ontworpen zodat elke gebruiker eenvoudig gijzelvirussen kan verwijderen. Gebruikers maken hun eigen HitmanPro.Kickstart USB stick vanuit het HitmanPro programma. “HitmanPro.Kickstart start de gegijzelde computer in de Windows omgeving. Het gijzelvirus wordt omzeilt en HitmanPro leidt de gebruiker door het verwijderingsproces. Het is zo gemakkelijk dat zelfs je oma in staat is de computer te bevrijden van gijzelvirussen, nep antivirussen en andere hardnekkige malware.”

Hieronder in de video is te zien hoe een USB-stick aangemaakt kan worden. De tweede video toont hoe met behulp van een HitmanPro.Kickstart USB-stick een gijzelvirus wordt verwijderd. HitmanPro.Kickstart is per direct beschikbaar als gratis toevoeging van HitmanPro. Ondersteunde platformen: Windows XP / 2003 / Vista / 2008, Windows 7 en ook het nieuwe Windows 8. Meer informatie is beschikbaar op surfright.com/kickstart.

Lees meer over: