Het werken in de iPhonefabriek

Bijzondere toestanden in de iPhonefabriek. Het bedrijf Foxconn dat voor Apple de iPhone en de iPad maakt mishandelt zijn personeel. Dit kwam naar voren nadat een undercoverjournalist 28 dagen bij de Taiwanese iPhonemaker werkte. Alleen dit jaar al hebben acht werknemers zelfmoord gepleegd. Foxconn neemt uitsluitend mensen aan van rond de twintig jaar die allemaal het minimum-maandloon van ongeveer 104 euro krijgen. Het minimumloon is een stimulans voor werknemers om een papier te tekenen om vrijwillig over te werken. Het loon is voor de meeste namelijk te weinig om van te leven.

De werksfeer is er niet al te best, het komt zelfs voor dat werknemers jaloers zijn op andere werknemers die vanwege een werkongeval enkele dagen niet hoeven werken. Over de werknemers die uit het raam springen wordt kalm en soms spottend gereageerd. De journalist laat in zijn reportage weten dat hij na verloop van tijd steeds sneller ging lopen, eten en werken vanwege een enorm hoog tempo in de fabriek.

Foxconn had in 2008 meer dan zevenhonderdduizend werknemers. Uit een documentaire blijkt dat maandelijks vijf procent zijn ontslag indient. Dat betekent dus dat er maandelijks ongeveer twintigduizend werknemers vertrekken en worden vervangen.

Update

Inmiddels is bekend dat Foxconn het salaris van de medewerkers heeft verhoogd met 30 procent.

Lees meer over: ,