Het Twitter Jaaroverzicht 2013 voor Nederland

Het Twitter Jaaroverzicht 2013 voor Nederland

Twitter kwam zelf vorige week al met een eigen lijstje met hoogtepunten dit jaar maar daarnaast heeft Peerreach ook een overzicht gemaakt specifiek gericht op Nederland.

Personen

Te zien is dat Obama dit jaar de meest genoemde persoon op Twitter was, de president van de Verenigde Staten stond afgelopen jaar nog op de tweede plaats. Op de tweede plaats dit jaar staat de op 5 december overleden Nelson Mandela, er werd veel gesproken over Mandela met hashtags als #rememberingmandela, #ripmandela and #madiba. Nieuw in de top 5 is de Amerikaan Edward Snowden die veel aandacht trok met zijn onthullingen.

Gebeurtenissen

De kroning op 30 april dit jaar was de meest besproken gebeurtenis op Twitter, verder in de top 5 staat Zwarte Piet waar veel discussie over was op onder andere Twitter in de weken voor Sinterklaas. De top 5 #fail wordt aangevoerd door de SNS bank, dit jaar overgenomen door de overheid. De hashtag #fail wordt gebruikt om afkeuring uit te drukken. Op de tweede plaats staat de Rabobank, de bank werd veelbesproken vanwege het manipuleren van de Liborrente. Verder in de top 5 de Fyra, de NS en het Koningslied.

Hashtags

Kijkend naar hashtags werd de hashtag P2000 het meest gebruikt dit jaar en dit komt onder andere door het feit dat tegenwoordig veel hulpdiensten hun meldingen hebben gekoppeld aan Twitter. Op de derde plaats de hashtag #dtv en ook 3FM staat in de top 5.

Muziek

In de categorie Muziek staat de Canadese popzanger Justin Bieber op de eerste plaats gevolgd door boyband One Direction en op de derde plaats Harry Styles, een bandlid van One Direction. Zangeressen Lady Gaga en Miley Cyrus sluiten deze top 5 muziek af.

twitter_jaaroverzicht_personen

Televisie, Politiek, Eredivisie en Merken

Peerreach keek verder naar onder andere televisieprogramma's. Waar in de afgelopen jaren de The Voice Of Holland nog deze lijst aanvoerde staat het programma dit jaar op de tweede plaats en is de eerste plaats overgenomen door Pauw en Witteman. De meest besproken politieke partij was dit jaar de PVDA waar dit vorig jaar nog de VVD was en net als in voorgaande jaren staat Ajax op de eerste plaats in de categorie Eredivisie.

Kijkend naar merken staat Facebook op de eerste plaats, opvallend want in de afgelopen jaren kwam het sociale netwerk niet in de top 5 voor. Na Facebook Google en Apple. Dan zie je hieronder ook nog een overzicht met de Nederlanders met de meeste volgers en een overzicht met de meest invloedrijke accounts, aangevoerd door Giel Beelen van 3FM.

Televisie
twitter_jaaroverzicht_televisie

Politiek
twitter_jaaroverzicht_politiek

Eredivisie
twitter_jaaroverzicht_eredivisie

Merken
twitter_jaaroverzicht_merken

Meeste volgers
twitter_jaaroverzicht_gebruikers

Meest invloedrijk
twitter_jaaroverzicht_invloedrijk

Lees meer over: ,