Het kost Apple 17 miljoen euro om Zwitserse klok te gebruiken

Met iOS 6, eind september uitgebracht door Apple heeft de iPad ook een klok gekregen en het bleek al erg snel dat deze nieuwe klok in het mobiele besturingssysteem toch wel erg veel leek op de bekende stationsklok van de Zwitserse Spoorwegen.

De klok is een ontwerp van Hans Hilfiker uit 1944 en het auteursrecht ligt bij de Schweizerische Bundesbahnen. Hoewel het bedrijf gevleid was dat Apple het ontwerp had overgenomen werd er wel door een woordvoerder aangegeven dat het bedrijf naar de rechtbank wilde gaan stappen. Zover kwam het uiteindelijk niet want afgelopen maand kwam het bericht uit Zwitserland dat beide bedrijven een overeenkomst hadden gesloten.

Op dat moment was niet duidelijk hoeveel Apple moest betalen voor het gebruik van het ontwerp maar nu blijkt dat dit om een bedrag van 17 miljoen euro (20 miljoen frank) gaat. Al met al dus een mooi bedrag voor de Zwitserse Spoorwegen, het bedrijf zelf wilde het bedrag niet bevestigen en ook Apple wilde verder niet reageren op de berichtgeving.

Lees meer over: , ,