Herman Melville met logo Moby Dick op homepage Google

Eerbetoon van Google aan Herman Melville

Nadat er eerder deze week nog het fraaie interactieve stripverhaal Little Nemo in Google-land op de homepage van Google te bewonderen was is het nu tijd voor het volgende logo. Het logo vandaag op de homepage van de zoekmachine staat in het teken van Moby Dick, 161 jaar geleden geschreven door de Amerikaanse schrijver Herman Melville.

Moby Dick or The Whale

Moby Dick speelt de hoofdrol in het boek en is een witte ongewoon grote en agressieve potvis. In het boek worden meerdere thema's aangesneden waaronder sociale status, het concept van goed en kwaad, en de vraag omtrent het wel of niet bestaan van goden. Ishmael is de verteller in het boek en hij beschrijft de tocht van het schip de Pequod, een walvisvaarder onder het gezag van kapitein Ahab. Ishmael is geïntimideerd door het uiterlijk van de kapitein die een been mist wat hij heeft vervangen door een kunstbeen gemaakt van potvisbot. Dan blijkt op een gegeven moment dat de kapitein op zoek is naar een specifieke witte potvis, namelijk Moby Dick. De witte potvis is er namelijk verantwoordelijk voor dat Ahab zijn been moet missen. De kapitein is vastbesloten om Moby Dick te vinden en laat zich hierbij uiteraard door niets of niemand tegenhouden.

Het probleem is echter dat de bemanning van het schip eigenlijk niet op de witte potvis wil gaan jagen maar liever gaat jagen op andere walvissen voor de winst. In het geheim heeft Ahab ondertussen zijn eigen bemanning mee aan boord genomen waaronder de mysterieuze harpoenier Fedallah. De Pequod ontmoet tijdens de reis diverse andere schepen en vaak wordt er tijdens deze ontmoetingen gesproken over Moby Dick.

Dan komt het moment dat het schip de witte potvis weet te vinden. Ondanks dat een van de bemanningsleden de kapitein ervan probeert te overtuigen om te stoppen met het achtervolgen van de witte potvis omdat dit het schip en de bemanning alleen maar schade zal toebrengen is kapitein Ahab vastbesloten om door te gaan. Uiteindelijk gaat Ahab in een kleinere boot de zee op om Moby Dick te harpoeneren maar dit mislukt. Het touw van de harpoen wikkelt zich om de nek van de kapitein en hij wordt door Moby Dick mee de zee ingetrokken, zijn schip belandt in een draaikolk en zinkt. Alleen Ishmael weet te overleven.

In het logo van Google is het kleine schip te zien met kapitein Ahab al is niet te zien dat hij een been mist. Achter het schip zie je dan Moby Dick, de lucht die hij spuit vormt de letter L.

Herman Melville

De schrijver van het beroemde boek dat al meerdere keren is verfilmd is dus geschreven door Herman Melville. Melville werd geboren op 1 oktober 1819 in New York en hij wordt beschouwd als één van de belangrijke figuren uit de Amerikaanse literatuur. Zijn eerste drie boeken kregen veel aandacht, zijn eerste boek (Typee) werd direct een bestseller al nam de populariteit van de schrijver midden 1850 weer af, op het moment dat hij overleed op 28 september 1891 op 72-jarige leeftijd kende maar weinig mensen de schrijver nog.

Het was pas in de jaren 20 dat Moby Dick or The Whale werd herontdekt evenals het boek Billy Budd dat nooit afgemaakt was door Herman Melville. Dit boek werd in 1924, dus 33 jaar na de dood van Melville gepubliceerd en gaat over een matroos genaamd Billy Budd.

Herman Melville en Moby Dick

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's. Automatisch de nieuwste doodles ontvangen kan ook, een overzicht van de opties bekijk je hier.

Lees meer over: ,